Nuland: Dragoceni Vučićev gest pomirenja

Vesti 14. jul 201520:39 > 20:43
Tanjug/Marko Đoković

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je da je "užasno i za žaljenje" ono što se nedavno desilo u Srebrenici, ali da je "važno dostojanstvo" sa kojim je premijer Srbije Aleksandar Vučić na to odgovorio.

„Gest premijera Vucica, njegov gest pomirenja, veoma je važan i dragocen iz perspektive našeg zajednickog cilja, a to je da se okrene stranica istorije u ovom regionu“, rekla je Nulandova u intervjuu RTS-u.

„Naravno, užasno je i za žaljenje to što se tamo desilo, ali za mene je važno da je dostojanstvo s kojim je premijer Vučić na to odgovorio opet pružena ruka prijateljstva“, navela je ona.

Nulandova je izrazila zadovoljstvo što je u sličnom tonu odgovorilo i Predsedništvo Bosne i Hercegovine, izrazilo žaljenje i poslalo i zvanično izvinjenje.

Međutim, kako je rekla, „ima još u ovom regionu da se radi na pomirenju“.

„Vi to znate i mi to znamo, i zato su SAD tako aktivno uključene u rad u regionu, zato smo i došli u ovu sedmodnevnu posetu“, rekla je Nulandova.

Prema njenim rečima, SAD žele da svaka zemlja u regionu „raste, napreduje i ostvaruje svoje evroatlantske težnje“, ali će za to biti potrebno „mnogo zaceljivanja, mnogo mirenja i posla koji treba da obave svi ljudi nezavisno od vere i nacije“.

„Mi verujemo da, ukoliko želite da učite iz istorije, morate prvo da je priznate i nazovete pravim imenom“, rekla je Nulandova, odgovarajući na pitanje da li pomirenje i pružanje ruke može da uspe dok god deo međunarodne zajednice upire prstom u jednu stranu u proteklim sukobima kao na isključivog krivca, a drugu stranu smatra žrtvom.

„Mi smo zato podržali britansku rezoluciju i žao nam je što nije prošla. Jer, važno je naučiti lekcije da se iste stvari ne bi ponavljale“, rekla je ona.

Pomoćnica šefa američke diplomatije istakla je da je sada „najvažnije da se krene dalje i da zato SAD tako snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine“ i zato prisustvuju svakoj rundi pregovora kada je sazove visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, posmatraju i nude svoju pomoć.