Kosovo će imati Kancelariju za vezu u Grčkoj

Vesti 15. jul 201508:12 > 08:28
N1

Šef grčke diplomatije Nikolaos Kocijas i Hašim Tači dogovorili su otvaranje Kancelarije za vezu Kosova u Grčkoj.

Šef grčke diplomatije Nikolaos Kocijas izjavio je u razgovoru sa kosovskim premijerom Isom Mustafom da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, uključujući one u oblasti bezbednosti, izrazivši ubeđenje da će to doprineti stabilnosti u regionu, preneli su prištinski mediji.

Kocijas je posle razgovora, na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, kako navode prištinski mediji, ostao nedorečen, rekavši da će Grčka pomoći Kosovu da se učlani u neke međunarodne organizacije i najavio da će Grčka otvoriti na Kosovu Kancelariju za saradnju Grčke i Kosova.

Mustafa je zahvalio Kocijasu zbog podrške Grčke procesu učlanjavanja Kosova u međunarodne organizacije i integrativnim procesima u Evropskoj uniji.

Mustafa je visoko ocenio značaj ove posete i izrazio volju vlade Kosova da ojača bilateralne odnose Kosova i Grčke, ukazavši da su se uslovi stvorili da ovi odnosi budu još više unapređeni.

Tači: Očekujemo investitore iz Grčke

Ministri spoljnih poslova Kosova i Grčke Hašim Tači i Nikos Kocijas postigli su u utorak dogovor o otvaranju Kancelarije za vezu Kosova u Atini, poput Kancelarije za vezu Grčke koja već postoji u Prištini, a tokom tog susreta kosovski ministar je naveo i da se o Sprecijalnom sudu neće glasati u parlamentu dok se ne osugura dovoljan broj glasova poslanika.

Nakon sastanka dva ministra, šef grčke diplomatije je rekao da to ne znači da bi Grčka mogla priznati Kosovo, već predstavlja napor da se uspostave bolji odnosi Atine i Prištine.

„Pozvao sam Tačija da dođe u Atinu. Čekamo ga. Doneli smo odluku da otvorimo kancelariju Kosova. Naš predlog je da kancelarija može da bude gde god želite, u Solunu ili u Atini. Ali mislim da Tači više voli Atinu“, rekao je ministar spoljnih poslova Grčke.

Hašim Tači je, kako prenosi RTK 2, rekao da je sa grčkim kolegom razgovarao o mnogim temama pa i o osnivanju da Specijalnog suda.

To pitanje ne treba odlagati, ali se o tome neće glasati dok se ne utvrdi da postoji dovoljan broj glasova poslanika, rekao je Tači.

Tači je zahvalio grčkom kolegi na doprinosu koji njegova država pruža u održavanju mira i stabilnosti u regionu, kao i podršci koju Kosovo dobija od Grčke na evroatlantskom putu.

„Očekujemo investitore iz Grčke, da dođu na Kosovo, investiraju i osećaju se dobro ovde. Koristim priliku da još jednom pozovem i ostale da ulažu na Kosovu. Mi živimo u istom regionu i imamo iste vrednosti“, kazao je Tači.

Kada su u pitanju unutrašnji problem, ministar Kocijas nije želeo da komentariše krizu u Grčkoj i dodao je da će o tome odlučiti poslanici.

Grčka je jedna od pet zemalja EU koja nije priznale Kosovo, ali je jedina među njima koja priznaje kosovska dokumenta.