Šulc: Srbija nije zaboravljena u Briselu

Vesti 15. jul 201510:25 > 18:04
Tanjug/Marko Đoković

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da je moguće da do kraja godine budu otvorena neka poglavlja u pregovorima Srbije i EU i da Srbija nije zaboravljena u Briselu.

„EU sa očekivanjima gleda na ključnu ulogu koju Srbija može da igra u regionu“, rekao je Šulc i podsetio da njegova poseta Beogradu pada u „teškim vremenima“ za EU, pre svega imajući u vidu teške razgovore o Grčkoj.

Evropski zvaničnik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ukazao na značaj privredno-infrastrukturnog povezivanja u regionu, naglasivši da su stabilnost i održivi razvoj mogući samo uz saradnju i da su važni i za region i za EU u celini.

„Ako sve bude išlo kako treba mogu da kažem da bi prva poglavlja možda mogla da budu otvorena do kraja godine“, rekao je predsednik EP na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upitan da li je uslov za to postizanje novog sporazuma sa Prištinom, Šulc je rekao da je to samo jedan element.

„Otvaranje poglavlja zavisi od mnogo toga, ne samo od sporazuma sa Prištinom, ali to je sigurno važan element“, dodao je Šulc.

On je odao priznanje premijeru Srbije na hrabrim koracima koje je preduzeo u cilju postizanja stabilnosti u regionu.

„Njegova poseta Hrvatskoj, Tirani, odnosi sa Kosovom, prijem albanskog premijera Edija Rame u Beogradu… sve su to izuzetni znaci hrabrosti i konstruktivne uloge Srbije u regionu i doprinosa stabilnosti“, naglasio je Šulc.

Predsednik EP je, takođe, kao hrabar potez okarakterisao odluku Vučića da ode u Srebrenicu i istovremeno osudio incidente koji su se tamo dogodili.

Posebno je, međutim, istakao premijerovu poruku izrečenu posle događaja u Srebenici, kada je rekao da će nastaviti sa politikom pomirenja.

Izveštava Jovana Štetin:

„Ponovno dizanje zidova nije rešenje“

Predsednik Evropskog parlamenta je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o problemu izbeglica sa kojim se Srbija suočava.

Navodeći da je dobio informacije da u Srbiju dnevno uđe i do 1.000 izbeglica, što premašuje mogućnosti zemlje, on je naglasio da je Evropi potrebno efikasno rešenje zasnovano na solidarnosti.

„Ponovno dizanje zidova u Evropi nije rešenje i EP ne podržava odluku Mađarske“, rekao je šulc, izrazivši nadu da se kroz dijalog Beograda i Budimpešte i uz saradnju sa EU može doći do rešenja bez stvaranja novuh podela.

„Srbija nije zaboravljena u Briselu. Računamo na saradnju“, zaključio je šulc.

Šulc osudio napad na premijera u Potočarima

Predsednik Evropskog parlamenta osudio je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i pozdravio njegovu „odgovornu reakciju“ posle tog događaja.

„Izrazili smo brigu zbog onoga što se tamo dogodilo, ali pozdravljamo hrabar korak premijera“, rekao je Šulc novinarima u Vladi Srbije nakon sastanka sa Vučićem.

On je dodao da Evropski parlament „posebno raduje“ odgovorna reakcija predsednika Vlade Srbije i njegovo „čvrsto opredeljenje da nastavi putem pomirenja i stabilnosti“.

Premijer Vučić gađan je kamenicama, flašama s vodom i cipelama na komemoraciji povodom 20. godišnjice srebreničkog genocida, 11. jula u memorijalnom centru u Potočarima.

Vučić: Nedvosmislena podrška Šulca našem putu ka EU

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pruža čvrstu, jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu Srbije, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i poručio da će Srbija nastaviti politiku mira i stabilnosti.

„Verujem da ćemo imati Šulcovu ličnu podršku u celom timu u Briselu i da ćemo moći da se radujemo priznanju rezultata koje ćemo imati od Brisela“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom EP.

 Vučić je zahvalio Šulcu na ličnom angažovanju i na tome što želi da vidi Srbiju kao uređenu zemlju i deo Evrope.

„Ovo je za nas još jedan od važnih dana koji pokazuje da Srbija nije sama, da će imati podršku, ali da niko umesto nas neće da uradi naš posao“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da je uveren da će Srbija dati svoj doprinos daljem širenju politike mira na Balkanu i u svojim odnosima sa Albancima, Bošnjacima, Hrvatima.

Sa Šulcom su, dodao je, a u razgovoru o očuvanju regionalne političke stabilnosti, sagledali perspektive Srbije, pre svega po pitanju evropskih integracija. Vučić je rekao da je predsednika EP upoznao sa ekonomskim reformama u Srbiji, o kojima je, kaže, već dosta znao.

„Još jednom sam izneo stav Srbije da Srbija ne misli da lakim rešenjima i jednostavim merama dolazi do velikih i dobrih rezululata i zato smo bili spremni na teške i bolne mere i već postižemo dobre i bolje rezultate“, rekao je Vučić.

Navodeći da je Šulc jedan od ljudi od kojih može dosta da se nauči, Vučić mu je zahvalio na tome što je za Srbiju odvojio značajno vreme na svojoj balkanskoj turneji.

Vučić je rekao i da Srbija od svojih evropskih priijatelja ne traži milostinju već poštovanje i znanje i dodao da će Srbija, kad bude imala svoje poslanike u EP, imati ozbiljne i odgovorne predstavnike, te da se nada da na to nećemo dugo čekati.

Vučić je izjavio da se nada da će poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom biti otvorena u oktobru.

„Ja se nadam da ćemo mi mnogo ranije uspeti da postignemo određene sporazuma sa Prištinom i da će već u septembru biti preporučeno, a u oktobru i otvorena poglavlja. To je moja nada, a potpuno sam uveren da ćemo pre kraja godine otvoriti ta poglavlja“, rekao je Vučić.