Mali traži manji broj odbornika i veće nadležnosti Grada

Vesti 15. jul 201512:40 > 12:48
Tanjug/Marko Đoković

Gradonačelnik Siniša Mali najavio je da će u petak Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave predati inicijativu za izmenu Zakona o glavnom gradu, kojom se predlaže smanjenje broja gradskih odbornika sa 110 na 65.

„Kada resorno ministarstvo pristupi njegovoj promeni, izmenjeni tekst Zakona tokom leta bi trebalo da dostavi Skupštini Srbije na odlučivanje“ rekao je Mali, navedeno je u saopštenju Informativne službe Grada Beograda.

On je naveo da će Grad Beograd tim zakonom dobiti više nadležnosti i da će neka zakonska rešenja dovesti i do ušteda za budžet grada.

„Želimo da racionalizujemo neke troškove, tako da je predloženo da broj odbornika u Skupštini Beograda bude smanjen sa 110 na 65. Nakon toga bi se Statutom grada Beograda smanjio broj opštinskih odbornika i članova opštinskih veća za oko 40 odsto“, precizirao je Mali.

Sa druge strane, dodao je Mali, „želimo da preuzmemo nadležnosti u nekim oblastima koje prema našem mišljenju ne funkcionišu dovoljno dobro, pa se građani najviše žale na njih“.

On je podsetio da Grad Beograd želi da preuzme nadležnost nad katastrom kao i da grad predlaže preuzimanje nadležnosti u oblasti inspekcije u poljoprivredi i turizmu, kako bi na primer imao mogućnost da kontroliše rad hostela i da utiče na uslove za bavljenje tom vrstom delatnosti.

Mali kaže i da se inicijativom predlaže veća nadležnost Grada u sprovođenju kulturne politike.

„Grad Beograd zbog svoje veličine i značaja mora da ima veće nadležnosti. Grad će se starati o sprovođenju kulturne politike na svojoj teritoriji i uređivati pitanja od značaja u oblasti kulture. Stvoriće se preduslovi za donošenje lokalne strategije razvoja kulture glavnog grada“, ukazao je Mali.

On ističe i da će zahvaljujući tom zakonu Beograđanima biti umnogome olakšan život. „Izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, na način izložen u ovoj inicijativi, a nakon toga i odgovarajuća promena Statuta Beograda, u velikoj meri učinili bi rad organa grada i gradskih opština efikasnijim. Cilj nam je da zadovoljimo potrebe svih sugrađana“, kazao je gradonačelnik.

Mali je naveo da na primer građani Lazarevca i Mladenovca više neće morati da dolaze u centar grada, već će veliki broj svojih potreba i prava ostvarivati na teritoriji gradske opštine gde žive.