Izložba "Srebrenica danas" u Beogradu do 26. jula

Vesti 15. jul 201512:59 > 13:04
ANADOLIJA/Kristina Maslarević

Izložba "Srebrenica danas" otvorena je u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Izložba se sastoji od osam postera s fotografijama i pratećim tekstovima koji prikazuju novu, mladu generaciju u Bosni i Hercegovini, saopštila je UK „Parobrod“.

Umetnička direktorka Hartefakt fonda Mia David rekla je na otvaranju da je povodom godišnjice zločina u Srebrenici organizovana izložba koja govori o sadašnjosti, u nadi da će to biti korak ka budućnosti.

„Nažalost, prethodni dani su nam pokazali da se nismo mnogo odmakli. Naša društva nisu spremna da se suoče s prošlošću i da time naprave korak ka pomirenju“, rekla je Mia David.

Ona je ocenila da napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i zabrana komemorativnog skupa #sedamhiljada u Beogradu govore da je politika „i dalje ispred života“.

ANADOLIJA/Kristina Maslarević

Izložene fotografije snimio je Dejan Petrović, a prateće tekstove napisali su Boris Buden, Slavenka Drakulić, Bojana Pejić, Erhard Busek, Volfgang Petrič, Jasmila Žbanić, Haris Pašović i predsednica Savetodavnog odbora Erste fondacije Doraja Eberle.

Svaki od autora opisao je svoje viđenje Srebrenice danas, kako se taj grad razvijao u proteklih 20 godina, gde je sada i kakva mu je budućnost.

Izložba će biti otvorena do 26. jula.