Demokrate se Šulcu požalile na pritisak na medije u Srbiji

Vesti 15. jul 201516:06 > 16:10
TANJUG/Tanja Valić

Demokratska stranka smatra izuzetno važnim što skorije otvaranje poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i ljudskim pravima u okviru pregovora sa Evropskom unijom, istaknuto je u razgovoru delegacije DS-a sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Delegacija DS predvođena stranačkim predsednikom Bojanom Pajtićem izrazila je zabinutost zbog pritisaka na medije u Srbiji, kao i nasilja koje vlast sprovodi prema neistomiššljenicima, navodi se u saopštenju te partije.

Atmosfera nasilja u politici je, istakli su predstavnici demokrata, naročito vidljiva kada je reč o lokalnim izborima, odnosno promenama vlasti pritiscima i nasiljem, a nasuprot izražženoj volji građana.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećoj poseti misije Evropskog parlamenta koja će doći u septembru kako bi utvrdila stanje ljudskih prava, slobode medija i odnosa prema nezavisnim institucijama, a koja će omogućiti i otvaranje debate u Evropskom parlamentu o stanju ljudskih prava u Srbiji.

Tokom razgovora izražženo je obostrano zadovoljstvo saradnjom DS-a sa grupom socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, dodaje se u saopštenju.