Ulaz u Crkvu se ne naplaćuje, ali se naplaćuje

Vesti 15. jul 201517:52 > 19:25
N1

Ulaz u Sabornu crkvu u Beogradu je slobodan za sve koji dolaze da se pomole, ali i za sve turiste koji dolaze u pojedinačne posete. No, na vratima piše: ulaz za odrasle 1 evro. Može i u dinarima. Starešina crkve: to je praksa u celom svetu.

Nakon pisanja dnevnog lista Blic da se u ovoj crkvi naplaćuje ulaz strancima, starešina hrama Petar Lukić za N1 to demantuje. Za vernike besplatno, za nevernike evro ili „Plati evro da uđeš u crkvu“. Tvo je naslov iz novina koji je uzburkao javnost.

Ko određuje ko će da plati ulaz u Sabornu crkvu u Beogradu, a ko će da uđe besplatno ili ko je vernik, a ko nevernik, samo su neka od pitanja koja su pala na pamet i jednima i drugima. Odgovora na njih nema jer starešina hrama tvrdi da su pogrešno postavljena.

Ulaz se, kako kaže, naplaćuje samo za organizovane posete koje dovode turističke agencije: „Poluistina ili nepotpuna istina unese zabunu, pogotovo ako se saopštava sa ne dobrom namerom. Ne vidim ja da je tu bilo kakvo svetogrđe naplatiti turističku posetu da bi crkva pokrila neke elementarne potrebe spremanja, savršene čistoće hrama i da ne govorim recimo o potrošenoj struji“, kaže Petar Lukić, starešina Saborne crkve.

Zvanični podatak ne postoji, ali je dnevni list Blic, pozivajući se na neimenovani izvor iz vrha Srpske pravoslavne crkve, svojevremeno pisao da se u 40 eparhija godišnje sakupi oko 140 miliona evra.

Koliko zvanično zarađuje ne zna se, ali se zna da crkva porez ne mora da plaća. Tako se PDV ne plaća ni za ulaz u ovaj hram.

S druge strane, Lukić kaže da i njega sve košta – na primer štampanje ovih obaveštenja o istorijatu Saborne crkve koja se dele turistima na tri strana jezika – engleskom, nemačkom i francuskom.

Lukić: To je praksa u svetu!

Starešina Saborne crkve Petar Lukić kaže da ga čudi što se je naplata ulaza turističkim posetama privukla toliku pažnju javnosti, jer je, kako tvrdi, to je praksa i u svim za turiste atraktivnim hramovima u svetu. U Patrijaršiji, koja se nalazi samo nekoliko koraka davde, prekoputa, ne žele da komentarišu slučaj. Nezvanično je rečeno da starešina hrama od patrijarha nije ni tražio, pa samim tim ni dobio blagoslov za ovako nešto.

No, taj blagoslov mu nije ni potreban, tako za N1 tvrde u Patrijaršiji.

Iz Saborne crkve poručuju da nedostaje pojašnjenje i dodaju da vernici, dečije i studijske ekskurzije i individualne turističke posete u hram i dalje mogu besplatno.