Nikolić: Srbija želi da Balkan bude oaza mira i stabilnosti

Vesti 16. jul 201512:05 > 17:46
Tanjug/Dragan Stanković

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Beogradu da Srbija neće nasedati na provokacije i da će uložiti sve napore da Balkan bude "oaza mira i stabilnosti".

„Pred region Balkana ponovo su postavljena iskušenja, prepreke koje nas vraćaju u prošlost“, izjavio je Nikolić na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Rumunije Klausom Vernerom Johanisom, podsećajući na nedavna dešavanja u Makedoniji, postavljanje ograde na mađarsko-srpskoj granici i napad na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici.

„Srbija neće nasedati na provokacije. Uložićemo sve napore da naša kuća, naš Balkan bude oaza mira i stabilnosti, da možemo da radimo zajedno kao ljudi, kao dobre komšije, da budemo primer za celu Evropu“, izjavio je Nikolić.

Predsednik Rumunije Klaus Verner Johanis kazao je da je interesu balkanskih država i EU u celini, da u ovom regionu postoji stabilnost i mir.

Vučić i Johanis o ekonomskoj saradnji

Johanis se sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je saopšteno iz kabineta premijera, dvojica zvaničnika konstatovali su da će i ova poseta dati snažan impuls razvoju bilateralnih odnosa i na taj način ojačati i ekonomsku saradnju dveju zemalja, čiji potencijali nisu dovoljno iskorišćeni.

Tema susreta bila je i saradnja u oblasti energetike, kao i izgradnja autoputa Beograd-Temišvar.

Tanjug/Dragan Stanković

Premijer Vučić zahvalio je na podršci Rumunije evrointegracijama Srbije i istakao da su srpsko-rumunski odnosi važni i za čitav region.

On je izrazio nadu da će angažovanje Srbije, Rumunije i Bugarske, u okviru Krajovske grupe, doprineti našem bržem približavanju EU.

Srpski premijer i predsednik Rumunije ponovili su spremnost da se sva pitanja o položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji rešavaju u okviru Međuvladine mešovite komisije za manjine.

Premijer Vučić je istakao da je rumunska nacionalna manjina u Srbiji, kao i srpska u Rumuniji, most saradnje dve kulture i dveju zemalja, navedeno je u saopštenju.

Johanis i Maja Gojković o aktivnostima parlamenta

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković razgovarala je sa predsednikom Rumunije o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, kao i o evrointegracijama Srbije.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Narodne skupštine, Gojković je Johanisa upoznala sa aktivnostima parlamenta u reformskim procesima i u približavanju Srbije EU, kao i u domenu unapređenja regionalne saradnje.

Ona je zahvalila Johanisu na snažnoj podršci koju Rumunija pruža evrointegracijama Srbije, dodavši da je Srbija posvećena daljem napretku u tom procesu.