Usvojen "Tijanin zakon"

Vesti 16. jul 201513:48 > 22:15
N1

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o policiji koje predviđaju da potraga za nestalim licima počinje bez odlaganja odmah po prijavi nestanka.

Izmenjeni zakon, u javnosti poznat kao „Tijanin zakon“, stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a policija će ubuduće biti obavezna da u slučajevima nestanka lica bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje i to odmah po prijavi nestanka.

To bi trebalo da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnika, što je i bio zahtev predlagača „Tijaninog zakona“.

Izmene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinosu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP i postupanje u slučajevima prijave nestaka, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika.

Precizirane su i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, postupanje policije u stanju povećanog rizika, koje zahteva delimičnu ili punu pripravnost policijskih službenika na delu Srbije.

Predviđeno je da ministar, na predlog direktora policije, u takvim situacijama i događajima nalaže izvršavanje zadataka prilagođenih nastalim potrebama.

Specijalne jedinice PTJ i SAJ biće spojene u novu specijalnu jedinicu policije koja će zadržati naziv SAJ, a u kojoj će se naći najbolji koji prođu psihofizičke provere, a jasno je definisano koje su to specijalne i posebne jedinice, i uslovi za njihovo angažovanje.

Posebne jedinice policije su Žandarmerija, Jedinica za obezbeđenje ličnosti i objekata i Helikopterska jedinica, a u Policijskoj upravi za Beograd – Policijska brigada.