Biciklisti ljuti zbog zatvorene staze ka Adi

Vesti 16. jul 201518:48 > 21:01
N1 info

Zbog izgradnje "ogledne Promenade" za buduće naselje "Beograd na vodi", zatvorena je zvanična gradska pešačko-biciklistička staza na desnoj obali reke Save.

Biciklisti su sada preusmereni na „obilaznicu“ preko Novog Beograda do Ade Ciganlije, dužu čak za oko tri kilometra od dela koji je sada u rekonstrukciji.

Samo jedna informativna tabla bila je dovoljna da se otvori oštra diskusija na relaciji gradonačelnik Beograda – biciklisti. Siniša Mali kaže – biciklisti predstavljaju jedan od prioriteta grada, iz Udruženja biciklista poručuju – dela nadležnih, ipak, govore drugačije.

„Nas nekoliko je ovde kao pešaci, nismo biciklisti, ali smo građani ovog grada i ovde smo prisutni, zato što smatramo da ovo nije samo stvar biciklista, nego svih ljudi u ovom gradu“, ističe Ljubica Slavković iz građanske inicijative „Ne davimo Beograd“.

Obećanja ih ne zanimaju, sa protestom neće stati dokle god se ne nađe alternativno rešenje.

„Problem je u tome što je biciklistička staza zatvorena, a nije napravljen adekvatan bajpas, već su biciklisti poslati na Novi Beograd, umesto da se kroz okolne ulice, Karađorđevu, Hercegovačku, Travničku i Mostarsku napravi neka vrsta bajpasa kojim bi biciklisti prolazili“, navodi predsednik Udruženja Ulice za bicikliste Zoran Bukvić.

Sa druge strane, gradonačelnik Siniša Mali ističe: „Biciklisti će imati ne samo promenadu na raspolaganju, dakle pošto je to bilo jedno od pitanja, da li će se ili neće pešačka staza zameniti biciklističkom, ne neće, biće biciklistička staza i pešačka staza, kao što je i do sada. Biće to naravno mnogo lepše mnogo bolje, ali što je važno i što je nova informacija za sve da će u samom kompleksu Beograd na vodi, biti deset kilometara staza i ulica, koje će biti posvećene biciklistima.“

Jedan biciklista napadnut

Kako se navodi u saopštenju Udruženja građana „Ulice za bicikliste“, radovi su počeli a da javnost pritom nije upoznata šta se zapravo gradi, niti je istaknuta građevinska tabla na kojoj bi trebalo da se vide podaci o početku i završetku radova, postojanju građevinske dozvole, imenu investitora i izvođača.

Biciklisti su se povukli sa staze posle tri sata, nakon fizičkog nasrtaja direktora izvođača radova na jednog od aktivista.

Pripadnici komunalne i regularne policije su mirno posmatrali kako radnici ograđuju nelegalno gradilište i zatvaraju u „kavez“ građane koji su protestovali.

Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ traži da se obezbedi razuman obilazak oko ovih radova, jer većina biciklista sad obilazi radove kroz okolne ulice i potrebno je te putanje dodatno obezbediti fizčkim barijerama i saobraćajnom signalizacijom.

Odgovor Sekretarijata za saobraćaj da je Karađorđeva ulica nebezbedna za obilaznicu nije zadovoljavajući, jer je kroz tu ulicu moguće napraviti bajpas trotoarom do ulice Braće Krsmanović.

Dalje se ukidanjem parkinga i postavljanjem fizičkih barijera može napraviti bezbedna obilaznica, dok se radovi u okolnim ulicama mogu izvoditi u fazama i na taj način propuštati biciklisti ka Starom savskom mostu.

Biciklistička udruženja će prihvatiti poziv gradonačelnika da dođu i da pogledaju kako izgledaju planovi za izgradnju promenade, koji je objavljen u medijima, mada nije baš najjasnije da li je poziv upućen na prezentaciju projekta ili u kabinet gradonačelnika, stoji u saopštenju.

Za sutra od 18 časova ispod Starog savskog mosta biciklisti najavljuju novi protest i ponaviće zahteve koji još nisu ispunjeni.