Muškarci opasniji po bezbednost saobraćaja od žena

Vesti 17. jul 201512:24 > 12:27
N1 info

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji najviše ginu mlađi muškarci, a rizik njihovog stradanja čak je četiri puta veći od rizika za mlade žene, pokazuju danas objavljeni podaci.

Kako se navodi u analizi podataka o strukturi poginulih, prema starosti i polu, u saobraćajnim nezgodama u Srbiji od 2010. do 2014., koju je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, muškarci predstavljaju mnogo veći problem sa aspekta bezbednosti saobraćaja od žena.

U odnosu na starost učesnika najveći rizik od smrtnog stradanja u saobraćaju imaju mladi, starosti od 20 do 24 godine.

Oni uglavnom ginu u svojstvu putnika i vozača u putničkom automobilu, što, kako se navodi u zaključku Agencije, može da se dovede u vezu sa kraćom dužinom vozačkog staža, kao i sa stavovima, psihofizičkim stanjem, sposobnostima…

Muškarci čine 81 odsto svih mladih poginulih u saobraćajnim nezgodama u Srbiji.

Rezultati ranijih istraživanja pokazuju da razlike u riziku smrtnog stradanja muške i ženske populacije postoje i kada se uzme u obzir činjenica da muškarci učestvuju više u saobraćaju (posebno kao vozači) od žena.

Osim što učestvuju u većem broju saobraćajnih nezgoda, muškarci prvu saobraćajnu nezgodu dožive ranije u svojoj vozačkoj karijeri, češće su od žena uzročnici saobraćajnih nezgoda i više su skloni rizičnim ponašanjima u vožnji, posebno što se tiče prekoračenja brzine.

Muškarci su više izloženi riziku od sudara pri velikoj brzini, dok su žene češće zastupljene u sudarima koji proizilaze iz loše procene situacije u saobraćaju.

Žene u proseku učine manje saobraćajnih prekršaja i učestvuju u manjem broju saobraćajnih nezgoda od muškaraca.

Od 2010. do 2014. na srpskim putevima stradalo je 3.265 osoba, od čega 78 odsto muškaraca.

Oni su u saobraćajnim nezgodama najviše ginuli u svojstvu vozača putničkog automobila (31 odsto), a žene u svojstvu pešaka (43 odsto) i putnika u putničkom automobilu (36 odsto).

Svaki četvrti poginuli učesnik u saobraćaju je osoba starija od 65 godina.

Kada se nađu u saobraćaju, osobe starije od 65 godina, imaju za 50 odsto veću verovatnoću da dožive saobraćajnu nezgodu u kojoj će smrtno stradati od prosečnog rizika za ostatak populacije stanovništva u Srbiji.

Osobe starije od 65 godina najviše smrtno stradaju u svojstvu pešaka.

Kako je objašnjeno takvi podaci se mogu dovesti u vezu sa opadanjem psihomotornih sposobnosti starijih osoba, ali i činjenicom da su prilikom takvih vrsta sudara najslabije zaštićeni, ostvaruju direktne kontakte sa vozilima koja imaju velike brzine i energiju.

Važno je uočiti da starije osobe više smrtno stradaju u saobraćaju u svojstvu biciklista nego vozača putničkog vozila, navodi se u saopštenju.