Dodik: Naser Orić bio prerušen u Srebrenici

Tanjug / Tanja Valič

Srbija i Republika Srpska zajedno će obeležiti godišnjicu akcije Oluja, 4. avgusta, paljenjem sveća na graničnom prelazu Rača, rekli su Aleksandar Vučić i Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare. Dodik je naveo i da ima informacije da je Naser Orić bio u Srebrenici i podstrekivao napad na Vučića.

Godišnjicu akcije Oluja ćemo zajedno obeležiti u tuzi i bolu“, rekao je srpski premijer i naveo da će simbolično obeležavanje biti na prelazu Rača i da će tamo biti prisutno kompletno rukovodstvo Srbije i Republike Srpske kao i udruženja građana.

Vučić je istakao i da je sa Dodikom razgovarao i o događajima u Srebrenici ali i o odluci da se u Republici Srpskoj raspiše referendum. „Srbija se nije mešala u unutrašnje stvari BiH i u RS ali smo danas, na moju inicijativu, razgovarali o situaciji posle Srebrenice, odluci o raspisivanju referenduma i pokušao sam, u ime Srbije da dam širi kontekts tim događajima i sa Dodikom razmotrim sve izazove koji su pred nama“.

Vučić je zamolio Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma.

„Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku“, rekao je Vučić.

On je rekao da se Srbija nikada i ni na koji način nije mešala u unutrašnje stvari BiH, kao ni u interne političke stvari u RS, i da je zahvalan Dodiku što je prihvatio „ovu vrstu razgovora“.

Srpski premijer je dodao i da vlasti vrše istragu napada o njemu u Potočarima i istakao da neću učestvovati u krivičnom gonjenju nijednog lica.

Vučić: Naše službe znaju šta se desilo u Potočarima ali čekamo

Vučić je rekao i da se raduje dolasku članova Predsedništva Bosne i Hercegovine u Beograd, i poručio da se u prošlosti ne živi.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa najavljenim sastankom s članovima Predsedništva BiH 22. jula, a imajući u vidu napad u Srebrenici, Vučić je ponovio da to što je prošao u Potočarima nije bilo nimalo lako, ali da se ne živi u prošlosti.

„Naše službe bezbednosti imaju potpuno sklopljenu sliku, ali ćutimo i čekamo da vidimo šta će reći organi BiH… To nam je nauk za budućnost, u prošlosti se ne živi. Radujem se susretu s članovima Predsedništva. Verujem da ćemo u otvorenim razgovorima razmotriti zajedničku budućnost i šta možemo da uradimo u saradnji dve zemlje“, rekao je Vučić.

Kako je istakao regionu je potreban mir i to je „nasušna potreba svih naših naroda i ključni uslov ekonomskog napretka“.

Tanjug / Tanja Valič

Dodik: Spremni smo da razgovaramo o sudu i tužilaštvu

Predsednik RS milorad Dodik istakao je da su razgovarali i o tome šta se desilo na komemoraciji u Srebrenici a posebno o izloženosti Vučića atentatu koji su, kako je rekao, organizovali ljudi blisku Bakiru Izetbegovicu. „Spontano je bilo da se podstakne masa koja je trebalo da izvrši atentat“.

On je naglasio da organi Republike Srpske istražuju šta se desilo i o tome obaveštavaju javnost ali da Bošnjaci imaju mehanizam da, kako je naveo, „zaštite svoje“ i nadležnost za slučaj prebace na Sarajevo.

Dodik je naglasio i da ima informacije da je ratni komandant muslimana Srebernice Naser Orić prerušen prisustvovao komemoraciji u Srebrenici i podstrekivao napad na srpskog premijera.

Bakir ne može da govori o politici pomirenja“, naveo je on i dodao da su svi događaji pokazali da je Srebrenica politizovan događaj.

Govoreći o odluci da se u Republici Srpskoj raspiše referendum o sudu i tužilaštvu, Dodik je naveo da ni on lično a ni RS nema ništa protiv BiH već da su protiv bezočno otetih nadležnosti.

Dodik je kazao da „neće da trpe poniženja“ i da raspisivanje referenduma nije akcija već reakcija na prebacivanje nadležnosti uz pomoć međunarodnih organizacija.

On je naveo da su spremni na razgovor o sudu o tužilaštvu i ako dođe do dogovora referenduma neće ni biti.

Više o tome u prilogu Jovane Štetin: