Mali predao inicijativu za izmenu Zakona o glavnom gradu

Vesti 17. jul 201512:54 > 12:56
Tanjug/Marko Đoković

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predao je inicijativu za izmenu Zakona o glavnom gradu ministarki državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ministarka Udovički rekla je da je zadovoljna inicijativom da se menja o Zakon o glavnom gradu objašnjavajući da je suština te inicijative, s jedne strane, da se odlučivanja koja se tiču građana i koja ne zahtevaju nikakve informacije, osim onih koje raspolažu njihove opštine, spuste tamo gde građani to mogu da rade.

“To je decentralizacija, to je spuštanje vlasti tamo gde građani na nju mogu najbolje da reaguju“, rekla je Udovički.

Ona je kao primer navela da se u odnosu na Republiku danas „za sve lupaju tri pečata“ kada su u pitanju građani Beograda – ministarstva, grada i gradske opštine.

“Mislimo da to treba uprostiti i biće uprosćeno ovom inicijativom“, uverena je Udovički.

Grad u 2016. sa novim ovlašćenjima

Gradonačelnik je ocenio da izmene daju mogućnost da grad preuzme odgovornost i ovlašćenja za neke stvari važne za građane Beograda i da konačno grad, kao vodeća lokalna samouprava, dobije mogućnost da sam upravlja nekim stvarima koji su za njega važni.

Prema njegovim rečima, usvajanjem zakona i izmenama Statuta grada koji se očekuju do kraja godine, Grad bi u 2016. godinu ušao sa novim ovlašćenjima.

Mali je objasnio da je cilj da Grad posle više godina gubljenja te nadležnosti vrati i počne sam da brine o nekim stvarima važnim za građane Beograda.

“Prvenstveno mislim na našu želju da preuzmemo neku nadležnost nad inspekcijama u gradu, kao što je turistička inspekcija s obzirom na to da želimo da se bavimo hostelima i uređenjem njihovog rada. Takođe, želimo da preuzmemo ovlašćenje i odgovornost da se bavimo šumama i da Lipovačku, Avalsku šumu, Košutnjak uredimo na pravi način“, rekao je Mali.

On je naveo da Grad želi da preuzme i odgovornost za rad katastra koji trenutno nije u njegovoj nadležnosti, a najveći broj pritužbi građana na rad Gradske uprave je upravo rad katastra.

“želimo da preuzmemo veliki broj ovlašćenja koja se odnose na stanogradnju sobzirom da imamo problema sa fasadom koja pada i liftovima koji ne rade. želimo da imamo mogućnost da inspekcija grada Beograda bude ta koja će utvrdiditi i dati nalog da se neke stvari promene“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, želja je i da se ispuni predizborno obećanje da će gradske opštine dobiti veća ovlašćenja tako da građani koji žive sve mogli da završavaju u svojim sredinama.

“Cilj nam je da pokazemo građanima da znamo da štedimo i zato smo podneli inicijativu da se broj odbornika u Skupštini grada smanji sa 110 na 65. Time činimo veliku uštedu u gradskom budžetu, a zajedno sa izmenama Statuta koji nas očekuje do kraja godine smanjićemo i broj odbornika u Skupštinama opština“, rekao je Mali.