Stanari "smrdljivih zgrada" ispred Vlade: Hoćemo zdrav život

Vesti 17. jul 201519:02 > 19:44
Izvor: N1

Stanari takozvanih "smrdljivih" zgrada u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar održali su danas protest ispred Vlade Srbije zbog svog nerešenog stambenog pitanja.

Kako su naveli, od Građevinske direkcije od koje su kupili stanove, zahtevaju da im se ispuni obećano, a to je da će dobiti novu zgradu.

Nevolje stanara u Ulici Mileva Marić Anštajn počele su odmah po useljenju, čim su shvatili da im stanovi ne mirišu na novo, već na fenol. Zbog toga je Građevinska direkcija Srbije koja je stanove prodala, ponudila sledeće rešenje:

„Od samog početka ovog problema u naselju Dr Ivan Ribar pokušavamo da izađemo u susret željama stanara i zajedno se nalazimo u ovom problemu. Što se tiče i Građevinske direkcije i resornog ministarstva koje je jako puno pomoglo u rešenju ovog problema, spremni smo da na postojećim lokacijama izgradimo nove, zdrave objekte i nadamo se da ćemo tako ispuniti želje stanara“.

Međutim, ovo nije jedina želja stanara.

„Mi samo tražimo zdrav život za našu decu, da sruše toksične zgrade i da na tom mestu podignu nove zgrade, samo poštovanje potpisanog ugovora – ništa više od toga ne tražimo“, kaže jedan od stanara Ivan Lazarević.

Druga stanarka, Marina Jakšić, kaže da bilo kakva nova rešenja, prvo nisu po zakonu. „Drugo, nemaju nikakvu osnovu i dozvolu za to, ne rešavaju pitanja opasnog otpada koji se nalazi u našim stanovima, koji se nalazi u našem naselju, pošto mi sa tim otrovnim otpadom ne bismo znali gde ćemo i dalje bi bio tu prisutan…“

Stanari su ugovor sa Građevinskom direkcijom o rušenju potpisali još pre godinu dana, ali su nadležni od toga odustali. Pre pet dana dobili su rešenje da se ugovor raskine.

„Da raskinemo ugovor što mnogima od nas ne odgovara, jer raskidom ugovora gubimo pravo na povratak PDV-a pri kupovini sledećeg stana, gubimo uloženo u stanove, jer Građevinska inspekcija tim ugovorima nama ne nadoknađuje štetu“, objašnjava Milan Milović.

Elaboratom Instituta „Vinča“ utvrđeno je da je koncentracija otrova u stanovima ove zgrade i do 60 puta veća od dozvoljene.

Prilikom gradnje ovog objekta korišćen je izuzetno otrovni materijal koji je do dana današnjeg ostao u zidovima i betonu ove zgrade, a kako bi zaštitili svoje zdravlje stanari su se na vreme iselili. Svako ko je primoran da ovim putem prođe kako bi stigao do škole ili kuće , neophodno je da nosi ovakvi masku kako bi zaštito svoje zdravlje.

Više o tome u prilogu Jelene Mirković: