Hrast na Koridoru 11 posečen tokom noći

Tanjug / Printscreen

Hrast u selu Savinac, star više od 600 godina, posečen je tokom protekle noći. Drvo su posekla trojica radnika jedne firme koju je angažovalo Građevinsko preduzeće "Planum".

 Hrast – verski „zapis“ na trasi autoputa Beograd – Južni Jadran, na deonici od Ljiga do Preljine, posečen je „na nedostojanstven način“, rekao je predsedni MZ Savinac Miliša Nikolić, a nalogodavci su to uradili u mraku, krijući se od javnosti.

„Ako je hrast trebalo da se sruši, trebalo je to učiniti tokom dana, uz prisustvo sveštenika jer je to drvo svetinja staro preko 600 godina i nije red da se seče kada vampiri izlaze“, rekao je Nikolić.

On je istakao da meštani Savinca neće prilaziti mestu gde se nalazio hrast, niti će organizovati bilo kakve proteste jer je to već gotova stvar.

Seču hrasta najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a meštani su joj poručil da dođe i sama to uradi.

Ko je posekao stari hrast za sada nije poznato.

U Savincu je bila i novinarka N1 Maja Nikolić koja je zabeležila reakcije meštana na seču hrasta:

Tri radnika drvo sekla sat i po

Kako su radnici koji su posekli hrast izjavili za agenciju Beta, sečenje je počelo u pet časova, a završeno uz 6.30 kada je hrast oboren. Meštani im nisu pravili nikakve probleme, naveli su.

Dvojica radnika nisu želela da kažu svoja imena, a Dragan Jovčić (53) iz Belanovice kod Ljiga je rekao da su radili sa tri testere i da nikada u radnom veku veći hrast nije odsekao.

„Nemam nikakvih predrasuda što sam ovo učinio, niti strahujem za posledice, jer su crkveni velikodostojnici dali saglasnost da se odseče, a za 20 godina bi se i sam osušio“, rekao je Jovčić.

Ogroman panj je u sredini potpuno istrulio i niko od meštana ne želi da dođe da ga vidi.

Radnici raskrčuju teren kako bi mehanizacija azerbejdžanske firme „Az Virt“ nastavila izgradnju na Koridoru 11.

Beogradsko preduzeće Art-pres negiralo je da su njegovi radnici učestvovali u seči hrasta. U pismu Beti, firma Art-pres navela je da je jedina u Srbiji registrovana pod tim imenom i da se bavi štampom, vezom, gravurom, reklamnim materijalom i radnom odećom.

Radnici koji su rano jutros posekli stari hrast na gradilištu auto-puta rekli su novinarima da su iz firme Art pres, koju je angažovalo Građevinsko preduzeće Planum.

Izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, na trasi od Ljiga do Preljine, je stigla do hrasta na 150 metara sa obe strane, zbog čega su radovi bili obustavljeni.

Predsednik Mesne zajednice Miliša Nikolić je rekao da je hrast bio „zapis“ i predstavljao je svetinju kraj koje su vekovima vršeni obredi.

On je dodao da ga nisu posekli „ni Turci, ni komunisti“, ali je „pao na dan Svetih 45 mučenika iz Nikopolja, 23. jula“.

Izgradnja spomen parka počinje sledeće nedelje

Na inicijativu Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture u selu Savinac sledeće sedmice počeće sadnja mladica hrasta, a truplo hrasta, starog više od šest vekova, biće konzervirano i sačuvano, izjavio je Nikola Milivojević, savetnik potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

On je dodao da će sledeće sedmice početi i radovi na uređenju porte crkve i izgradnja parka u kojem će biti zasađene hrastove mladice.

„Hrast će biti pretvoren u spomenik na način na koji će to odrediti stručne institucije. Pre svega će tu crkva da se pita, a onda i lokalna zajednica. U dogovoru sa svima ćemo doći do konačnog izgleda odnosno uređenja porte crkve“, rekao je Milivojević za Tanjug.

Nacrt projekta već postoji, a u njegovom izradi pomogli su Institut CIP i JP Srbijašume, naglasio je on.

„Tokom sledeće sedmice očekujemo početak radova na uređenju dvorišta crkve i ono će dobiti potpuno osvežen izgled i jedan novi početak za Savinac i građane lokalne zajednice“, zaključio je Milivojević.

Zeleni Srbije: Sramno za vlast

Zeleni Srbije su osudili seču hrasta u istorijskom kompleksu Savinac, ocenivši da se sve odigralo na sraman i nedemokratski način.

„Sramno je da vlast u Srbiji ne želi ili ne ume da rešava neslaganje sa građanima i lokalnim zajednicama na civilizovan način već šalje drvoseče pod okriljem noći. Dosledna rušilačka politika ove vlade se potvrdila još jednom“, navodi se u saopštenju Zelenih.

Dodaje se da su postojala dobra rešenja koja bi mogla da zadovolje i građane i državu, ali da je vlast izabrala da se hrast iseče suprotno mišljenju stručnjaka, ekologa i građana koji su ga čuvali preko 600 godina.

„Hrast će u pamćenju svih nas biti spomenik ekološke borbe i simbol za neodgovornost. Hrast će biti simbol svih građana i građanki Srbije kojima je uskraćeno pravo na odluku u kakvoj sredini žele da žive, simbol ekoloških, kulturnih i socijalnih prava koje se u državi u kojoj još uvek nije izgrađena vladavina prava prečesto guraju u stranu“, istakli su Zeleni.

Oni su najavili da će sa građanima posaditi 600 hastova, zajedno sa građanima širom Srbije.