Fudbal u regionu pao na niske grane

Vesti 24. jul 201510:49 > 10:53
N1

Sportski novinari Zoran Pavić iz Beograda i Damir Petranović iz Splita, ocenili su, gostujući u Novom danu televzije N1, da je stanje u fudbalu u regionu veoma loše.

Petranović se osvrnuo na slučaj iscrtane svastike na Poljudu, zbog koje je Hrvatska izgubila jedan bod u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a izrečena joj je i novčana kazna. On kaže da nije očekivao težu kaznu UEFA, ali ističe probleme u hrvatskom fudbalu. Za lošu situaciju, pre svega, krivi rukovodstvo Hratskog nogometnog saveza.

Petranović se osvrnuo i na nedavno hapšenje funkcionera Dinama, Zdravka i Zorana Mamića, koji se, kako kaže, nakon što su uz jemstvo pušteni iz pritvora, ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Gost Novog dana je istakao i da su navijači u Hrvatskoj, izuzev huligana koji su poznati po ispadima, svetla tačka fudbala u toj zemlji, i da glavni problem predstavljaju funkioneri.

Zoran Pavić, s druge strane, ističe veliki uticaj huligana u srpskom fudbalu. Pored toga, problem je, kako kaže, i očigledno nameštanje utakmica – tzv. sistem “tri za tri” (gde se dva kluba unapred dogovore da dobiju međusobne utakmice kao domaćini).

Za spornu utakmicu OFK Beograd – Crvena zvezda smatra da je očigledno da je nameštena, ali ističe i da takve sumnje u Srbiji, nažalost, nikada nisu dobile zvaničnu potvrdu. Podseća da je jedino bivši čovek FK Vojvodina, pokojni Ratko Butorović, hapšen zbog sumnji da je nučestvovao u nameštanju utakmica, ali da ni taj slučaj nije dobio sudski epilog.

Celo gostovanje Pavića i Petranovića u Novom danu televizije N1, možete pogledati u video prilogu: