Tužiteljka Euleksa negirala optužbe o korupciji

Vesti 30. okt 201422:21 > 22:29
eulex-kosovo.eu

Glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna kategorično je demantovala, u izjavi za češke medije, da je umešana u korupciju u toj pravosudnoj i policijskoj misiji Evropske unije o kojoj već danima piše prištinski list Koha Ditore.

„Povodom tih krivičnih stvari, nisam se srela ni sa kim od optuženih ni sa bilo kim drugim. Nisam preduzela nikakve korake da utičem na istragu koju je vodila tužiteljka Marija Bamije“, glasi kratki demanti koji je Novotna poslala češkom dnevniku Lidove novini.

Novotna je ukazala da Bamije nije suspendovana zbog podozrenja o korupciji u misiji EU na Kosovu, već zato što je poverljive informacije predala kosovskoj štampi.

„Sa poverljivim informacijama nije postupala nikako prema pravilima“, saopštila je Novotna.

Šef misije Euleks Gabrijele Muči potvrdio je da se istražuju navodi o korupciji u misiji, ali da u interesu istrage ne može da iznese više detalja.  Dovoljno informacija o skandalu nema za sada ni češko Ministarstvo pravde, i zato odbija kao preuranjene bilo kakve šire komentare.

„Ministarstvo pravde je za sada zadovoljno radom čeških stručnjaka u misiji na Kosovu i pozitivno ocenjuje saradnju. Isto tako pozitivno su ocenjivani i od strane kosovskih vlasti“, saopštilo je češko Ministarstvo pravde.

Češka je u misiju poslala 30 stručnjaka. U pravosuđu su troje čeških tužilaca i dvoje sudija. Jaroslava Novotna je glavna tužiteljka od 2012. godine.