Funkcioner Agencije za privatizaciju povezan sa Šarićem?

Vesti 04. avg 201517:19 > 19:11
KRIK

Kompanija čiji je jedan od akcionara ali i funkcionera Muamer Redžović, predsednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju, blisko je sarađivala s nekoliko osoba osumnjičenih da su deo kokainskog klana Darka Šarića, otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Redžović nije bio dostupan za komentar, ali je u odbranu njegovih privatnih poslovanja stala Agencija za privatizaciju.

Muamer Redžović, prvi čovek Agencije za privatizaciju, jedan je od vlasnika i član nadzornog odbora preduzeća Trgopromet iz Kraljeva. Tom preduzeću su, nizom sumnjivih poslovnih poteza, članovi klana Darka Šarića predali na upravljanje preduzeće Jedinstvo iz Gajdobre, otkriva KRIK. „Jedinstvo“ je prvo kupio Mile Jerković, zaštićeni svedok Tužilaštva na suđenju protiv Darka Šarića, a potom advokat Radovan Štrbac, kome se sudi za pranje Šarićevog novca.

“Postoji mogućnost saradnje između osobe iz kriminalnog miljea koje se bave krimi poslovima i osoba koje vrše značajne funkcije u državi i nastojali smo da ukažemo drzavnim organima da ako takve saradnje postoje da je potrebno da reaguju kako bi ubuduće sprečile takvu mogućnost”, kaže Bojana Jovanović, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Redžović se nije javljao na telefon, ali je prethodno KRIK-u rekao da ne zna ništa o Trgoprometu, Jedinstvu i saradnicima Darka Šarića. Na tekst je umesto njega reagovala i Agencija za privatizaciju koja je branila privatne Redžovićeve poslove, tvrdeći da objavljene informacije nisu tačne, ali bez ijednog dokaza kojima bi ih dematovali

„Cilj tih neistinitih i zlonamernih insinuacija je da se uruši ugled Redžovića kao dugogodišnjeg uspešnog privrednika i profesora, kao i institucije u kojoj obavlja funkciju na koju ga je imenovala Vlada Srbije“, kaže se u saopštenju Agencije za privatizaciju.

U međuvremenu se oglasila i Agencija za borbu protiv korupcije, koja je na pitanje novinara KRIK-a o Redžoviću saopštila da se protiv njega vode tri postupka provere imovine i prihoda, jer nije prijavio da je prorektor za razvoj na Univerzitetu u Novom Pazaru, direktor privrednog društva “EU incotex” d.o.o. Niš i da nije preneo upravljačka prava u privrednom društvu “Evropa” d.o.o. Novi Pazar.

“Onog dana kada smo objavili tekst o Muameru Redžoviću podnet je zahtev Agenciji za privredne registre za prenos upravljačkih prava u preduzećima, do tada nije bilo javno saopšteno da je on vlasnik bilo kakvih preduzeća s obzirom da nije podnosio izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije“, kaže Bojana Jovanović.

Muamer Redžović je imenovan za predsednika UO Agencije za privatizaciju u junu 2014. Prema izveštajima koje je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije naveo je da je bio član, a potom i predsednik odbora Nacionalne agencije za regionalni razvoj, prorektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru koji vodi muftija Muamer Zukorlić, posebni savetnik ministra finansija, kao i predavač u Beogradskoj poslovnoj školi.

Iako su novinari KRIKA pronašli više kompanija u kojima Redžović ima vlasništvo , među kojima su “Trgopromet”, „Evropa“, „EU Incotex“, „Redeko“ i „Polet“ iz Novog Pazara, ta preduzeća nije prijavio.