NVO: Hrvatska nije omogućila održiv povratak Srba

Vesti 05. avg 201513:19 > 13:21
AFP/Andrej Isaković

Članice Kuće ljudskih prava saopštile su da Hrvatska ni nakon 20 godina od akcije "Oluja" i proterivanja preko 200.000 etničkih Srba nije omogućila njihov sistematski i održiv povratak.

U saopštenju se navodi da je Zakonom o odgovornosti za štetu nastalu usled terorističkih akata i javnih demonstracija i Zakonom o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tokom Domovinskog rata Hrvatska praktično onemogućila žrtve da potražuju naknadu štete od države Hrvatske.

Članice te organizacije ukazuju i da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema žrtvama, a u prilog tome kažu navode prinudnu mobilizaciju izbeglica i uskraćivanje prava na novčanu pomoć koje imaju po Zakonu o pravima civilnih invalida rata.

Godišnjica akcije „Oluja“, smatraju te organizacije, treba da služi kao podsetnik da su za njeno obeležavanje neophodni konkretni postupci država kojima bi se žrtvama pružilo potrebno priznanje, obeštećenje i omogućena prilika za dostojan život.

„Posle 20 godina ignorisanja i ponižavanja, naš stav prema žrtvama više ne sme biti simboličan i stati u Dan žalosti i zastajanje sa radom na jedan minut, zbog čega članice Kuće ljudskih prava poziva Vladu, ali i Skupštinu Srbije da se položaju žrtava u našem društvu posvete i na adekvatan način odgovore potrebama ove marginalizovane grupe“, pišu članice te organizacije, koju čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

One podsećaju da je u akciji „Oluja”, po podacima relevantnih međunarodnih organizacija, iz Hrvatske proterano više od 200.000 etničkih Srba i ubijeno preko 600 civila, kao i da je nakon akcije u Hrvatskoj u pojedinačnim incidentima ubijeno preko 400 etničkih Srba, dok se procenjuje da broj uništenih objekata u svojini Srba iz Hrvatske prevazilazi broj od 20.000.

Za telima 400 nestalih osoba se i dalje traga.