Konačno se nazire rešenje za ekološku katastrofu u Krupnju

Vesti 31. okt 201420:09 > 20:19
N1

Posle gotovo pola godine izlivanja otrova u reke u slivu Drine, ministar za vanredne situacije obećava sanaciju.

Rešenje problema izlivanja kancerogenih materija sa jalovišta nekadašnjeg rudnika „Stolice“ kod Krupnja, konačno se nazire. Skoro pola godine Loznica, Bogatić, Šabac i Krupanj su uzaludno molili republičku vlast za pomoć.

N1

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić kaže za N1 da ima rešenje u rukama, ali se traži odobrenje vlade. Ako se projekat sanacije prihvati, curenje štetnih materija u Drinu i Savu bi moglo da se zaustavi za mesec dana

Sa nekadašnjeg rudnika već pola godine teče voda puna teških metala. Poslednje analize jasno pokazuju – u rekama Zapadne Srbije se nalaze nedozvoljene količine gvožđa, mangana, olova i arsena.

N1

Rade Grujić, predsednik opštine Krupanj, na čijoj je teritoriji izvor problema, kaže da nemaju ni kadrovski, ni finansijski potencijal za rešenje i da su o tome na vreme obavestili republičku vlast.

“Nažalost, opština Krupanj to ne može da reši sama. Bilo je pokušaja da to opština Krupanj radi. Mi nikakvih uslova, nikakvih kapaciteta nemamo da opština Krupanj sanira rudnik Stolice”, ističe Grujić.

Sa teriotrije Krupanja otrovna voda stiže do Loznice. Tamo direktno ugrožava životnu sredinu 12 hiljada ljudi. Gradonačelnik Vidoje Petrović je još u junu potražio pomoć na deset adresa u Beogradu, ali nijedno nadležno ministarstvo se nije oglasilo.

N1

“Nekad se javi prosto jedan odećaj – da li te informacije uopšte dolaze do najodgovornijih ljudi? Dakle, u ovom slučaju je očigledno potrebna pomoć sa najvišeg vrha, centralnog nivoa vlasti”, smatra Petrović.

Iz Drine teški metali se ulivaju u Savu i stižu do Šapca, pa i prvi čovek tog grada, Nebojša Zelenović, kaže da ima razloga za strah.

N1

“Napisali smo pismo ministarki poljoprivrede kao nadležnom ministarstvu, ali i ministarstvu za vanredne situacije, odnosno gospodinu Iliću, da nas izveste o svojim koracima. Dakle, kada i u kom roku će biti sanirano to jalovište”, pita Zelenović.

Odgovor ugorženim opštinama konačno stiže. I to preko medija. Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić kaže za N1 da ima spreman projekat sanacije koji će besplatno da sprovede RTB Bor.

N1

“Ali samo i njih treba neko to da ovlasti da to izvedu, urade i završe – pošto su oni državno preduzeće. Ali ja sam ovde zahtevao od Vlade određene hitne mere sanacije i napisao šta treba sve da se uradi uz projektnu dokumentaciju koja je napravljena. Očekujem – premijer mi je obećao u ponedeljak – da sednemo da se oko toga dogovorimo. Ja očekujem ako Vlada to završi da već u utorak možemo da izađemo na teren i radimo”, objašnjava Ilić.

Dakle, građani kroz čija dvorišta teče otrovna voda mogu bar malo da predahu. I još da čekaju. Prvo, zeleno svetlo Vlade da radovi počnu, a onda i mesec dana da se radovi završe, i da otrovni izvor sa jalovišta konačno presuši.