Policija prepolovila broj štićenih osoba

Vesti 01. nov 201407:37 > 07:46
www.mc.rs

Početkom godine više od 50 političara je imalo državno obezbeđenje, a sada je taj broj prepolovljen.

U toku je revizija odluka po kojima su MUP ili Vojska Srbije obezbeđivali pojedine ličnosti a očekuje se da do kraja godine broj onih o čijoj bezbednosti brinu državni organi bude još manji, piše Danas.

Poslednja kojoj je ukinuto obezbeđenje je bivša ministarka pravde Snežana Malović, koju su čuvali pripadnici vojne jedinice „Kobre“, a prema nezvaničnim informacijama lista, obezbeđenje će uskoro biti ukinuto i nekadašnjem ministru odbrane Draganu Šutanovcu.

Među prvima kojem je ukinuto obezbeđenje bio je tadašnji lider DS Dragan Đilas, navodi Danas i dodaje da je njemu obezbeđenje ukinuto krajem prošle godine, bez zvaničnog objašnjenja.

Sagovornici lista iz vrha MUP-a kažu da je u vreme vladavine Borisa Tadića policijska i vojna „pratnja“ davana i „šakom i kapom“, i da u mnogim slučajevima nije bila opravdana.

„Pravo na obezbeđenje imaju predsednik, premijer, ministri odbrane i policije. Ostali ga dobijaju na osnovu bezbednosne procene, koju rade BIA, VBA i MUP. Na osnovu procene Saveta za nacionalnu bezbednost, konačnu odluku o tome ko dobija obezbeđenje o trošku države donosi Vlada Srbije. Te procene su proteklih godina išle dosta široko, te se obezbeđenje sada ukida mnogima“, objašnjavaju u MUP-u.