Nakon izveštavanja N1: Vlada traži rešenje za jalovište

Vesti 01. nov 201414:31 > 17:26
Tanjug/Zoran Žestić

Država će rešiti problem izlivanja toksične jalovine iz zatvorenog rudnika Stolice kod Krupnja, koji je u vlasništvu Farmakoma, čim za to pronađe zakonski osnov, izjavio je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara N1 televizije. On je naglasio da se do sada u reke izlilo 80.000 kubnih metara te opasne materije.

Nakon što je N1 već izveštavao o ovoj temi, Vučić je prilikom obilaska Krupnja rekao da je držžava prinuđena da reši taj problem, u interesu građana, iako je reč o problemu za koji je odgovorna jedna privatna kompanija.

„Shvatili smo da moramo da intervenišemo, jer imamo neodgovornog privatnika i neodgovorno ponašanje…. Morate da razumete jednu stvar. Vi govorite o privatnom preduzeću, o problemu koje je nama napravilo privatno preduzeće, a imali su para kada je trebalo da uzmu i zarade“, rekao je premijer. 

 „Za mene je interesantno da neko pita za to i napada državu, a da je potpuno jasno da je reč o privatnoj imovini i problemu, koji je napravio privatnik, koji nikog ništa ne pita, dođe u državu i kaže ‘ja nemam pare i ne dam pare za to. . Ja sam bogat i imam nekoliko aviona, ali ne dam pare za to, narod neka crkne, a vi iz države gledajte šta ćete'“, objasnio je Vučić.

On je dodao da je za ponedeljak tim povodom zakazao sastanak sa ministrom za vanredne situacije Velimirom Ilićem, ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović i direktorom vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Markom Blagojevićem.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se postave dve brane kako bi se sprečio prodor jalovine, dodajući da se do sada u reke izlilo 80.000 kubnih metara te opasne materije.

Zatvoreni rudnik Stolice deo je koncerna Farmakom u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.

Televizija N1 istraživala je zašto niko od nadležnih šest meseci nije reagovao na činjenicu da velika količina otrovnih metala iz jalovišta putuje ka Savi u međuvremenu zagađujući opštine Krupanj, Loznica, Šabac i Bogatić.

Pogledajte snimak izjave premijera Vučića o ovoj temi: