Dačić: Lakše je Rami da dođe, nego nama da ga dočekamo

Vesti 01. nov 201414:49 > 14:58
Ministarstvo spoljnih poslova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da je poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu veoma važna i da je dobro što će do nje doći, uprkos tome što bi je neki političari, otkazali i time još više zakomplikovali odnose dve zemlje.

„To nije cilj ove vlade… već da teške stvari rešavamo i da preduzimamo hrabre korake. Mi radimo najteži posao na Balkanu, naša vlada. Lakše je Rami da dođe u Beograd, nego nama da ga dočekamo posle incidenta na (fudbalskoj) utakmici Srbija-Albanija“, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare o radu Ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da se nada da će glavni cilj te posete biti normalizacija odnosa i njihovo dalje unapređenje.

Dačić je ocenio i da kada se radi o regionalnoj saradnji ima nekih dvostrukih standarda, kao primer navodeći i to što je Albanija blokirala Srbiju u potpisivanju Akcionog plana za individualno partnerstvo sa NATO (IPAP), što je najveći nivo saradnje jedne zemlje sa vojnom alijansom a da ne bude njen član.

„Pa ljudi, ceo život nas terate da idemo u NATO, a sad kad smo hteli da potpišemo, vi nam ne date. To je pokazatelj koliko postoje dvostruki standardi. Ovaj potez Albanije naišao je na osudu svih…“,dodao je Dačić.

On je istakao da je za Srbiju bilo veoma teško da donese odluku o NATO. „Posle više godina smo presekli, a onda nas je Albanija blokirala. To je pokazatelj političke nezrelosti i odsustva jednih istih kriterijuma za sve“, rekao je šef srpske diplomatije.

Poništavanje diplomatskih pasoša

Dačić je naglasio da je pokrenuta procedura za oglašavanje nevažećim 58 diplomatskih pasoša, nosiocima koji nisu ispunili zakonsku obavezu i vratili diplomatske pasoše po isteku funkcije, bivšim narodnim poslanicima, ministrima i državnim sekretarima.