Bogosavljević: Vučićev rejting visok

Vesti 20. avg 201507:33 > 07:39
Medija centar

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sve vreme ima vrlo visok rejting bez opasnosti da mu se neki političar približi, a do sada mu je samo dva puta opala podrška - kada je bivši ministar finansija Lazar Krstić napustio vladu zbog reformi i na početku reformi, izjavio je direktor Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljevic za Danas.

„Nije najjasnije zbog čega Aleksandar Vučić najavljuje prevremene izbore na svim nivoima. On ima izrazito stabilnu podršku koja nema tendenciju pada. Trenutna podrška njemu i njegovoj stranci ide preko 40 odsto i nema nikoga na političkoj sceni ko bi i približno mogao da mu parira“, rekao je Bogosavljević.

 On je ocenio da „opozicija stoji katastrofalno“.

„Najjača opoziciona stranka – Demokratska stranka se kreće oko šest do sedam odsto“, navodi Bogosavljević i ističe da ukoliko postoje trzavice unutar vladajuće koalicije, Vučić ima apsolutnu moć da uradi rekonstrukciju vlade i uredi je onako kako želi.

„Osim gubljenja vremena za sprovođenje reformi, izbori ne bi ništa novo doneli na političkoj sceni Srbije. Jedina stranka koja ima dvocifren rezultat u ovom trenutku je Socijalisticka partija Srbije, ali je i ona daleko ispod podrške koju uživa SNS“.

„Izbori za mesne zajednice, lokalni izbori, koji inače ne zaokupljaju pažnju, zapravo su najbolji pokazatelj aktuelnog stanja. Imali smo puno lokalnih izbora u poslednje vreme i na svim su dominirali naprednjaci. To jasno govori da SNS ima jaku stranačku infrastrukturu“, napominje sagovornik Danasa.

Bogosavljević pretpostavlja da eventualni razlog zbog kojeg Vučić najavljuje izbore može biti potreba za podrškom izborima u Vojvodini, jer, kako kaže, tamo postoji Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao relativno jaka i značajnija stranka, koje na republičkom nivou nema.

Upitan kako komentariše medijske navode da premijeru opada podrška pa da želi da osvoji još četiri godine vlasti dok je još u takvoj prilici, Bogosavljević kaže da su to besmislene tvrdnje.

Novosti: Izbori u martu

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji biće najverovatnije održani u martu 2016. godine, pišu danas Večernje novosti.

„Postoji velika šansa da se oni spoje s lokalnim i pokrajinskim. To je trenutno najizvesnija opcija i o njoj će do kraja avgusta razgovarati u vrhu SNS“, navode Novosti.

Procenjuje se da bi se „vezivanjem izbora“ popularnost premijera Aleksandra Vučića „preslikala“ po dubini sa državnog nivoa, na Vojvodinu i na lokalni nivo.