Srpski lekari potvrdili: Šešelj ima metastaze na jetri

Vesti 02. nov 201413:18 > 13:23
Haški tribunal/ ICTY

Zdravstveno stanje lidera Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja, ozbiljno je i postoje elementi "životne ugroženosti" i definitivne metastaze na jetri, saopštio je danas Milovan Bojić, jedan od članova lekarskog konzilijuma koji je posetio Šešelja u Hagu.

Bojić je na konferenciji za novinare rekao da nema odobrenje Šešelja da o njegovom zdravstvenom stanju javno govori, ali da to radi zbog medicine, njegovog zdravlja i porodice.

On je podsetio da je Šešelju prethodno dijagnostikovan i rak debelog creva, ali da nije bilo adekvatnog medicinskog tretmana.

„Šešelj je trebalo da primi 12 doza hemoterapije, a primio je samo jednu. Dalju terapiju je odbio zbog toga što je iz bolnice bio prebačen u ‘bunker’, prostoriju bez prozora. Kao obrazloženje rečeno mu je da bi njegove izlučevine zbog terapije mogle da budu toksične i štetne i po ostale zatvorenike i medicinsko osoblje, pa je zato izolovan“, rekao je Bojić.

Rešenje je lečenje kod kuće

Bojić je predložio i kao jedino rešenje izneo da se Šešelj leči u Srbiji, ali je i ukazao da se to ne može očekivati dok njemu ne bude ukinut pritvor.

On je dodao i da je prošlo 12 meseci od trenutka kada je Šešelj ukazao na prve simptome do trenutka kada su obavljena prva snimanja debelog creva.

Bojić je rekao da kao ozbiljan čovek ne želi da licitira s tim koliko će Šešelj živeti, ali je dodao da njemu „nema života ako se ne leči“.