Rad za socijalnu pomoć prilika da kažete "hvala" državi

Vesti 02. nov 201415:49 > 15:54
Tanjug

Uredba Vlade o radnoj aktivaciji korisnika novčane socijalne pomoći počela je da se primenjuje u skoro svim lokalnim samoupravma, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Vulin je obišao korisnike socijalne pomoći koji su radno angažovani na uređenju dvorišta crkve Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je istakao,  radna aktivacija nije nikakva kazna već je to samo način da čovek, koji je sada u stanju socijalne potrebe, pokaže svojim radom i obrazovanjem da socijalnu pomoć ceni i da je spreman da se za nju bori, da za nju radi, da se zahvali društvu.

 „Ako država već vodi računa, ako država ne smanjuje socijalna davanja, onda je ovo dobar način da se kaže državi hvala i da se kaže svojoj zajednici hvala. Uostalom, nećete naći lek za nezaposlenost osim kroz rad i osim kroz učenje“,” poručio je ministar.

Rad za socijalu je zapravo usluga korisnicima

Vulin je kazao da je radna aktivacija korisnika novčane socijalne pomoći prvenstveno usluga korisnicima novčane socijalne pomoći da iskorače iz lošeg i teškog stanja u kome se nalaze.

Uostalom, socijalna pomoć ne može da bude zanimanje, ne može da bude nešto što će trajati, što će odrediti i trajati čitav život, socijalna pomoć je pomoć za stanje nevolje a to stanje mora da se promeni,” kazao je on i istakao da se to menja kroz rad i učenje.

On je kazao da je, po statistici, 140.000 ljudi je radno sposobno i prima novčanu socijalnu pomoć.