N1 istražuje: Ima li rešenja za huligane na stadionima?

Vesti 02. nov 201416:29 > 19:09
N1 info

Opšta tuča i pucnjava u pauzi utakmice, navijači uleteli na teren - ove su uobičajene vesti za sve utakmice u Srbiji. S obtzirom na to da ovo stanje traje godina deluje kao nerešiv problem.

„Ne može niko da me ubedi da policija nije u stanju da kontroliše navijačke grupe, njihove vođe, simpatizere i agresivna krila navijačkih grupa samo ako to hoće, odnosno, kako danas stoje stvari – ako dobije znak iz vlasti“, kaže za N1 kriminolog Dušan Davidović.

U policiji kažu da su oni samo jedna karika u lancu koja huligane šalje iza rešetaka a da je pitanje procesuiranja pitanje za Tužilaštvo i sud.

Od 2003. godine uhapšeno je 5.800 navijača, 2013. njih 821 a od početka godine do kraja septembra uhapšeno je 385 navijača. Neki od njih su hapšeni i po pedeset puta, međutim i dalje su na slobodi.

Navijačke grupe odavno se ne povezuju samo sa sportskim klubovima. Kriminolozi kažu da su često u pitanju organizovane grupe koje se bave kriminalom.

Novinar Slobodan Georgijev ocenjuje da je jedino što te grupe imaju zajedničko sa sportom činjenica da su nosili šal ili zastavu koja ih povezuje sa Partizanom ili Crvenom Zvezdom.

O tome koliko su huligani spremni na nasilje, možda najbolje govori činjenica da su se dve navijačke grupe prošle nedelje sukobile u Beogradu, na Autokomandi u trenutku kada je ceo taj kraj bio gotovo pod opsadom policije. Uprkos tome što je policija brzo reagovala, od stotinak učesnika u tuči, privedeno je tek njih osmoro.

Procena stručnjaka jeste da zbog nasilnika sve manje pravih navijača ide na utakmice. Tribine su umesto mesta za podršku postale mesto za regrutaciju.