Vučić: Za smanjenje plata i penzija kriva bivša vlast

Vesti 02. nov 201417:56 > 18:01
Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Subotici da je smanivanje penzija i plata u javnom sektoru bilo nužno zbog, kako je rekao, neodgovornog odnosa i kriminalne politike prethodne vlasti.

„Oni koji danas govore da su protiv smanjenja plata u javnom sektoru i smanjenja penzija, za 38 odsto ljudi, oni su im to smanjili svojim neodgovornim odnosom i svojom kriminalnom politikom”“, rekao ja Vučić novinarima.

Na pitanje o tome kako će Vlada odgovoriti na najavljene štrajkove u prosveti i zdravstvu, zbog primene mera štednje, premijer je rekao da razume one koji rade u tim sektorima i dodao da to pitaju „one koji su nam uništili budžete i budućnost”“.

Aktuelna vlast u Srbiji danas mora da razmišlja pre svega o tome kako da poveća bruto domaći proizvod i da smanji javni dug, rekao je on uz opasku da nema ništa protiv toga ako neko u našoj zemlji misli da bi trebalo „volšebno na vlast da vrati one koji su odgovorni za propast Srbije”“.

Vučić je rekao da će otići sa funkcije čim narod prvi put bude iskazao svoju volju da vrati na vlast one koji su 14 godina govorili da su moguća nemoguća rešenja” i koji su “urušavali ovu zemlju i doveli nas do ovog duga, patnje i bede”.

Moje je da narod ne lažem, da govorim istinu i da spovodim teške mere, kako bi nam zemlja bila zdrava i privreda neuporedivo bolja nego sad”, istakao je Vučić.

Razgovor o gasu sa Putinom

N1

Vučić je rekao i da u utorak ili sredu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarati telefonom o rešavanju problema u vezi sa dugovanjima Srbije za gas.

Vučić je naglasio da nema gasne krize za stanovništvo i preduzeća u Srbiji. „Očekujem da u razgovoru koji ću u utorak ili sredu imati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razrešimo i preostale probleme u vezi sa gasom za našu zemlju“, rekao je premijer.

On je napomenuo da je taj telefonski razgovor sa Putnom zakazan i objasnio da je reč o modelu finasniranja, načinu isplate i rokovima isplate srpskog duga koji, kako je rekao, niko ne spori.