Duple funkcije: Loš kvalitet usluga i nefunkcionalna država

Vesti 02. nov 201418:30 > 18:33
N1 info

Zamenik gradonačelnika i član skupstine Elektroprivrede Srbije Ljubomir Slavković našao se pred isključenjem iz Srpske napredne stranke zbog duplih funkacija. Odlučio je da napusti stranku i ostane na obe funkcije.

Iako je uobičajeno da funkcioneri istovremeno obavljaju više plaćenih poslova, na što Agencija za borbu protiv korupcije stalno upozorava ovo je verovatno prvi slučaj da neko zbog toga bude isključen iz stranke.

Slavković kaže da je za njega priča završena – neće više biti član SNS, a nijednu od dve funkcije neće napustiti. Odluku stranke da bude isključen smatra neracionalnom.

Stranku je poslušala Adrijana Anastasov koja sada ne prima dve naknade, ali je ostala – i poslanik i odbornik. Na pitanje kojoj sednici će prisustvovati ako se zasedanje lokalnog i republičkog parlamenta održavaju u isto vreme, ona kaže da se to retko dešava ali da bi u tom slučaju prisustvovala lokalnoj sednici.

U Lokalnom antikorupcijskom forumu kao problem prepoznaju i to što su mnogi funkcije vratili tek kada je to od njih tražila stranka. Mladen Jovanović iz ove organizacije upozorava da je gomilanje funkcija višestruko štetno i da u krajnjoj liniji dovodi do lošeg kvaliteta usluga javnog sektora i nefunkcionalne države.