Požar u blizini Studenice, manastir nije ugrožen

Vesti 28. avg 201518:29 > 21:46
Freeimages.com/tom def

Vatrogasci sve čine da lokalizuju veliki požar koji je izbio u Studenici u borovoj šumi na nekoliko stotina metara od zaseoka Borovci, proširivši se na površinu od oko 40 hektara, izjavio je načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice u sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić.

„Uspeli smo da zaštitimo zaseok Borovci od vatre, ali se požar proširio, ali prema nenaseljenomm području. Teškoće nam pravi vetar koji se povremeno pojavljuje i podiže vatru u krošnje drveća, zbog čega moramo da se sklanjamo kako neko ne bi nastradao, a zatim iznova počinjemo sa gašenjem“, rekao je Nikolić.

On je naveo da vatrogasci pokušavaju da lokalizuju požar sa tri strane ugroženog područja, kako bi se onemogućilo njegovo širenje.

„Za sada nastojimo da lokalizujemo požar kako se više ne bi širio, a da ga sutra sa oko šezdeset vatrogasaca koliko ih je trenutno na gašenju, u potpunosti stavimo pod kontrolu“, kazao je Goran Nikolić.

„Osim kraljevačkih, požar gase i vatrogasci iz Kragujevca, Novog Pazara i Jagodine, a za sutra smo kontaktirali Srbijašume i ljude iz lokala koji imaju radne mašine sa kojima bismo napravili pojas oko područja zahvaćenog vatrom, kako bismo bili sigurni da se više neće širiti“, rekao je Nikolić.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Kraljeva Radoica Kočović je naveo da vatrena stihija ne preti manastiru Studenica, jer se on nalazi preko istoimene reke.

„Manastir Studenica nije ugrožen, jer je požar izbio u delu preko reke Studenice“, kazao je Kočović.

Požar je izbio na površini od oko pet hektara u privatnoj borovoj šumi i, kako navodi Kočović, najverovatnije ga je izazvalo nemarno paljenje vatre.