Sednica Vlade Vojvodine prekinuta, dilema oko nastavka

Vesti 03. nov 201412:31 > 12:37
Tanjug/Jaroslav Pap

Sednica Skupštine Vojvodine na kojoj bi trebalo da se potvrdi predložena rekonstrukcija Pokrajinske Vlade prekinuta je odmah na samom početku, a predsednik parlamenta Ištvan Pastor dao je pauzu dok se, kako je rekao, "elektronski sistem ne dovede u red".

Na dnevnom redu su razrešenja i izbor potpredsednika Pokrajinske Vlade i pokrajinskih sekretara. Poslanici vojvođanskog parlamenta trebalo bi da izvrše tri kadrovske promene.

PROČITAJTE JOŠ:

Uoči početka sednice najveća neizvesnost vladala je oko kvoruma, pa je sednica kasnila skoro 30 minuta, a kada je počela, utvrđeno je da u sali ima 63 poslanika, mada je elektronski sistem u skupštini stalno menjao broj prisutnih. Za kvorum je neophodno prisustvo 61 poslanika, od 120 koliko ima pokrajinska skupština.

Početku sednice prisustvovali su poslanici DS, LSV, SVM i tri poslanika koja su pre dva dana isključena iz Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića, dok su poslanici opozicije (SNS, SPS, DSS, radikala) bili u hodnicima skupštine, poslaničkim klubovima ili nisu ubacili svoje identifikacione kartice u elektronski sistem za glasanje.

Pastor je rekao da njegov SVM, trenutno inače članica vladajuće koalicije, neće učestvovati u glasanju o rekonstrukciji pokrajinske vlade.

„Nemojte od nas da tražite da tu odluku poštujemo, jer smatramo da ona nije dobra. Ovaj moj stav će verovatno imati posledice“, rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine, čestitao Bojanu Pajtiću, jer je, kako je rekao, očigledno bio uspešniji od drugih „u hvatanju poslanika“.

„Ali, na ovaj način se ništa neće rešiti, ni zakon o finansiranju, ni zakon o nadležnostima (Vojvodine)“, rekao je Pastor.

Pajtić je, s druge strane, rekao da i bez poslanika SVM-a u pokrajinskom parlamentu postoji većina za rekonstrukciju vlade.