Ministarstvo ćuti na glasine o otrovnom limunu

Vesti 03. nov 201412:50 > 13:01
Medija centar Beograd

Potrošaci imaju pravo da znaju šta jedu, kaže predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOP) Srbije Goran Papović i poručuje da pitanje da li je limun koji se trenutno nalazi na teritorije Srbije otrovan, ili ne, treba da istraži Ministarstvo poljoprivrede.

„Sve dok Ministarstvo poljoprivrede nema odgovor ili saopštenje, a ni instrumente da hitno reaguje na ovakve glasine, Srbija će biti i ostati plodno tle za širenje straha i negovanje paranoje kada je reč o bezednosti hrane“, naveo je Papović.

PROČITAJTE JOŠ:

On ističe da resorno ministarstvo prethodna dva dana ćuti iako glasine o otrovnom limunu na tržištu potresa javnost.

Papović poručuje da će i ostale namirnice iz uvoza i domaće proizvodnje takođe jednom morati da dođu na red, jer potrošaci, kako kaže, imaju pravo da znaju šta jedu.

Papović: Niko se ne bavi pitanjem bezbednosti hrane

Predsednik NOP-a kaže da u Srbiji ne postoji savet za bezbednost proizvoda koji bi se bavio procenom rizika, koji bi analizirao i upravljao rizikom.

„Ne postoji čak ni neformalna grupa u okviru Ministarstva poljoprivrede koja bi se time bavila. Vi tamo nemate ni čoveka kojem biste mogli da se obratite na temu bezbednosti hrane u vanrednim situacijama“, naveo je Papović.

Stoga sve ovo, ukazao je, širom otvara vrata za spekulacije, ali i za mito i korupciju u oblasti bezbednosti hrane, bilo da je iz uvoza, bilo da je domaće proizvodnje.

„Proverom na ovom sistemu, utvrdili smo da pominjana Turska kao proizvođač zloglasnong limuna nije imala problema sa ostacima fungicida na voću još od aprila meseca ove godine. Jedina akcija odbijanja na granici kontigentna limuna koji dolazi i Argentnine, dogodila se u oktobru, a reč je o limunu koji je iz Argentine u EU trebalo da uđe preko Grčke i koji je vraćen proizvođaču“, naveo je Papović.