Bogosavljević: Vlada će rešiti problem izlivanja jalovišta

Vesti 03. nov 201413:08 > 13:18
N1info

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je Vlada Srbije preuzela na sebe da reši problem izlivanja otrovnog jalovišta u zatvorenom rudniku "Stolice" kod Krupnja.

„Narednih dana radiće se na kratkoročnom rešenju da bi se zaustavio proces odlivanja otpadnog materijala, a u naredniom periodu imaćemo i trajna rešenja“, kazala je ona u pauzi skupa na kome je predstavljen Izveštaj o stanju poljoprivrede Srbije u 2013. godini.

Ona je navela da postoji projekat, ali i sredstva koje će Vlada opredeliti za to i da će taj problem biti zaustavljen, ali nije želela da iznosi detalje.

Prema njenim rečima, inspekcijske i stručne službe su bez prestanka bile na terenu i učinile su sve što je bilo u njihovoj moći, ali je rudnik u privatnom vlasništvu kompanije “Farmako” koja je trebalo da reaguje.

„Čekali smo da vlasnik jalovišta odradi svoj deo posla oko sanacije. Nismo sa njim uspeli da dođemo do rešenja, pa ćemo problem reši na ovaj način“, kazala je Bogosavljević Bošković.

Izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika „Stolice“ počelo je pošto je branu jalovišta oštetila majska poplava.

Uprkos zahtevima Opštine Krupanj, na čijoj teritoriji je jalovište, i Grada Loznice, do sada nije učinjeno ništa da se zagađenje spreči ili ublaži.