CINS: Država ne zna kako je poplavljen Obrenovac

Vesti 03. nov 201415:43 > 15:48
N1 info

Država ni posle pet meseci ne zna kako je poplavljen Obrenovac, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

„Ni danas nema zvanične analize kako je poplavljen Obrenovac. Dokumenti tri državne institucije ne slažu se u proceni koja voda je poplavila opštinu. Država ne zna šta se dogodilo. Ni danas nema analize kako je u tu opštinu stigla količina vode dovoljna da životno ugrozi više od 25.000 ljudi, koliko je zvanično evakuisano“, navodi se u članku objavljenom na sajtu.

Nijedna nadležna institucija, sa čijim su predstavnicima razgovarali novinari CINS-a, nema analizu koja objašnjava zašto su nasipi probijeni, kuda su se vode kretale i koliko je koja reka – Kolubara, Tamnava, Peštan, Trstenica – učestvovala u potapanju Obrenovca.

„Ne zna se ni koliko je vode stiglo sa kopova rudnika Kolubara“, navodi se u članku.

Direktor Beogradvoda u vreme poplava Miloš Milovanović, koji je razrešen dužnosti 18. septembra, rekao je CINS-u da je njegovo preduzeće napravilo izveštaj sa podacima o tome gde je koja reka prelila ili probila nasip i kako je voda stigla do Obrenovca, ali da bi taj izveštaj trebalo tražiti od Republičke direkcije za vode.

Pješčić: Ima izveštaja ali nema analize

Miodrag Pješčić, direktor Republičke direkcije za vode u okviru Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koja tokom koordiniše rad svih vodoprivrednih preduzeća, tvrdi suprotno.

„Ima izveštaja koliko hoćete, raznih. Ali nema jedne velike analize. To se mora uraditi. Pitanje je da li će se to uraditi iduće ili ove godine. Treba neka stručna služba da je napravi“, rekao je Pješčić.

Prema dostupnim informacijama, ni Republička direkcija za vode, ni Kancelarija za obnovu, niti bilo koje od tri vodoprivredna preduzeća nije raspisalo javnu nabavku za ovakvu analizu poplave u Obrenovcu, naveo je CINS u tekstu „Država ne zna kako je poplavljen Obrenovac“.