Uz preletanje poslanika rekonstruisana Vlada Vojvodine

Vesti 03. nov 201416:08 > 19:08
N1 info

Poslanici Skupštine Vojvodine većinom glasova usvojili su predloge za rekonstrukciju Pokrajinske Vlade.

Preletanja poslanika u poslednji čas, promene odluka i raskidi dugogodišnjih koalicija, rezultat su današnje sednice Skupštine Vojvodine. Novi članovi pokrajinske Vlade danas su izabrani, ali bez podrške poslanika Saveza vojvođanskih Mađara. Predsednik Skupštine Ištvan Pastor obrazložio je odluku njegove stranke time da nisu želeli da učestvuju u mutnim radnjama prilikom pridobijanja pojedinih poslanika.

N1 info

„Ja ne sporim da dogovor postoji, ceneći, postoji za tu odluku i potrebna većina, kojoj ja čestitam. Očito ste bili uspešni u hvatanju poslanika nego neka druga grupacija koja je to radila. Ne govorim ja ovo slučajno“, kaže Ištvan Pastor.

Iznenadnu odluku da podrži demokrate donela je i dosadašnja poslanica Pokreta Snaga Srbije Vera Ilić Ugričić i bivši poslanik Srpske radikalne stranke Stojan Tintor. Zbog ovog neočekivanog obrta, opozicija je optužila demokrate za kupovinu poslanika.

N1 info

„Golom i brutalnom kupovinom glasova, jedna poslanica iz Pokreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića je podzemnim načinima, upotrebom baš onih resursa nastalih na razvalinama fondova u Vojvodini prešla u redove Demokratske stranke. Pitamo se da li je to način, da se bez podrške većine političkih stranaka obezbedi gola vlast koju bi činili Bojan Pajtić i Nenad Čanak“, kaže potpredsednik SNS-a Igor Mirović.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić nikad nije imao tešnju većinu. On kaže da je bilo neophodno da se ujedine svi oni koji su za očuvanje demokratije u Srbiji.

N1 info

„Politika Srpske napredne stranke, koja želi da upodobi sve nivoe odgovornosti sa političkim nivoom, politika koja legitimizuje kupovinu poslanika i pretnje i mi ćemo se boriti do kraja protiv takve politike, jer želimo da živimo u demokratskom i slobodnom društvu“, kaže Bojan Pajtić.

Tesnu prevagu rekonstruisanoj Vladi donela su četiri poslanika koji su ranije pripadala klubu Socijaldemokratske stranke, iako je njihov lider Boris Tadić od njih zahtevao drugačije. Novi članovi Pokrajinske Vlade su Branislav Bogaroški, Vladimir Pavlov, Nenad Stanković, a pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin izabran je i za novog potpredsednika Vlade.