Podela među advokatima zbog Nate Mesarović

Vesti 02. sep 201519:01 > 19:29
N1

Ponovo podela među advokatima u Srbiji. Bivša predsednica Vrhovnog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, poznata po tome što je izrekla presude pripadnicima Zemunskog klana za ubistvo Zorana Đinđića, ne može da postane advokat.

U Advokatskoj komori Beograda odbacili su njen zahtev za upis u imenik advokata uz obrazloženje da ne ispunjava kriteriju dostojnosti – na teret joj stavljaju propalu reformu pravosuđa.

Beogradski advokati ne žele Natu Mesarović u svojim redovima. Kako kažu, dok je bila na funkcijama, nije ukazala na loše strane reforme pravosuđa koju je sprovodila, a koju je Ustavni sud proglasio neustavnom. Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kritikovao je takvu odluku smatrajući da je politički motivisana, zbog čega su iz Advokatskih komora Vojvodine i Beograda stigli zahtevi za njegovom smenom.

U AKB tvrde da Đorđević krši advokatski kodeks.

Dragoljub Đorđević tvrdi da nije prekršio kodeks, kao što ga nisu kršili ni rukovodioci beorgadske komore koji su godinama izlazili sa sličnim ocenama. On poziva Šoškića da se ne obračunava s njim preko medija, već da sednu za sto.

„Zakon o advokaturi i status AKS objašnjava da onoga trentuka kad uđete u organe, bilo koje advokatske komore, niste dužni da slušate instrukcije komore iz koje potičete ili koga drugog, već ćete po svojoj savesti, kao uglednik i časnik koga je profesija izabrala na neku funkciju, uvek biti u situaciji da date neko svoje mišljenje o određenoj pojavi“, kaže Đorđević.

Advokati sa kojim asmo razgovarali, a koji nisu zeleli pred kamere, tvrde da je u pozadini – borba za fotelje.

Deo advokata bliksim rukovodsrtu AKB ne zeli da na mestu predesdnika AKS vidi Zorana Jevrića, aktuelnog potpredsednika.

Prema statutu, predsednik se ne bira direktno, vec tu funkciju, po isteku mandata, nasledjuje potpredsednik, koga prethodno bira Skupština komore. Zbog toga deo advokata zeli da izmeni statut kako bi i predsednika birali direktno.

To znači da bi Jevrić mogao da ostane bez funkcije na koju je posredno izabran na skupštini 2012.

Aktuelni predsednik Dragoljub Đorđević nema pravo da se ponovo kandiduje.

Zahtev za promenom statuta još nije formalno pokrenut, ali ako i bude ozvaničen, o njemu bi trebalo da raspravlja skupština komore u istom sazivu koji je identičnu inicijativu odbacio 2012 godine.

Više o tome u prilogu Nikole Radišića: