Istraživanje N1: Deca stradaju u požarima, ko je odgovoran?

Vesti 03. nov 201418:52 > 19:02
N1

U poslednjih mesec i po dana, u Srbiji više od desetoro dece stradalo u požarima. Sva deca u trenutku nesreće bila bez roditeljskog nadzora.

Nova tragedija desila se u selu Mosne u blizini Donjeg Milanovca. Dve devojčice su nastradale u požaru u porodičnoj kući dok je njihova, inače trudna majka, sa drugo dvoje dece otišla do obližnjeg izvora po vodu.

PROČITAJTE JOŠ:

  Porodica Bosiljkanović živi bez struje i vode, u zaseoku odakle je najbliži asfaltirani put udaljen oko 4 kilometra. Vatrogasci i ostali članovi porodice stigli su kada je već cela kuća bila u plamenu.

„Ja sam pošao jutros u šest sati na posao, žena mi je ostala sama kući, baba i deda su otišli u selo, kuća se zapalila i izgorele mi dve ćerke“, kaže otac Živojin Bosiljkanović.

Za nešto više od mesec dana u požarima u Srbiji osmoro dece izgubilo je život. U septembru je na Novom Beogradu izgorelo troje dece, a uzrok je bila sveća.

I ova porodica živela je bez struje. U svim ovim slučajevima zajedničko je veliko siromaštvo i da su deca bila bez roditeljskog nadzora.

Sociolozi kažu da je simptomatično što se svi slučajevi dešavaju u socijalno ugroženim porodicama, gde su uslovi i način života posebno teški. U takvim uslovima deca su često prinuđena da mnogo vremena provode sama.

„S jedne strane odgovornost jeste na roditeljima da budu uz decu, a s druge strane su pod pritiskom da im obezbede finansijski minimum“, objašnjava sociolog Dragan Stanojević.

VideoDeca stradaju u požarima, ko je odgovoran?

Procena sociologa je i da državne službe ne pružaju dovoljno podrške porodicama sa više dece i onima koji žive u lošim ekonomskim uslovima. Inače, porodica Bosiljkanović grejala se na drva, a po završetku uviđaja znaće se uzrok požara. Majku nastradalih devojčica privela je policija.

Gostujući u našem Dnevniku u 19 sati Saša Rančić, iz Uprave za vatrogasno spasilačke jednice Sektora za vanredne situacije, naveo je da su požari u samom vrhu rizika sa kojima se Srbija suočava.

VideoBG-GOST SOT-2200-DJN-01