Otrov se izlivao pola godine, Vlada tek sada našla novac

Vesti 03. nov 201419:05 > 19:20
N1

Posle pola godine vlada je našla novac za rešenje problema izlivanja kancerogenih materija sa jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" kod Krupnja.

Zašto se toliko čekalo da krenu radovi na sanaciji jalovišta? Vlast se opravdava komplikovanim procedurama, ali i time da je rudnik u privatnom vlasništvu „Farmakoma“. Žrtve toga su, nažalost, građani Zapadne Srbije.

 Konačno se bliži dan kada će presušiti izvor malignih oboljenja. Sa jalovišta nekadašnjeg rudnika kod Krupnja, već skoro šest meseci teku arsen i olovo i ulivaju se u četiri srpske reke. Posle pola godine, o ovoj ekološkoj katastrofi se oglasio i premijer.

„Sad ćemo naći zakonski osnov, rešićemo taj problem!“, rekao je nedavno premijer Srbije Aleksandar Vučić.

I to nije bio težak zadatak za srpsku vladu, jer je zakonki osnov da država sačuva životnu sredinu hiljada ljudi postojao i onog momenta kada je zagađenje počelo. U Zakonu o vodama jasno piše:

„Ako pravno lice – preduzetnik, u ovom slučaju Farmakom u stečaju, ne preduzme mere za smanjenje i sanaciju zagađenja vode, te mere preduzeće javno vodoprivredno preduzeće o svom trošku“.

Niko iz Srbijavoda nije želeo pred kamere N1. U telefonskom razgovoru su nam objasnili da pola godine ništa nisu uradili na tome da spreče zagađenje vode, jer ih niko nije za to ovlastio. Pravdaju se procedurama i kažu da će učiniti sve na čišćenju reka tek kada dobiju zaduženje i novac od vlade.

N1

A na stolu vlade se danas konačno našla tema ove ekološke katastrofe. Odobrena su sredstva, pa mašine mogu na teren da zaustave izlivanje jalovine.

N1: Zašto ste pustili da se šest meseci zagađuje životna sredina i da to prolazi pored kuća ljudi?

„Nismo pustili. Naše inspekcije i naše stručne službe su non stop bile na terenu. Činili smo sve što je bilo u našoj moći, ali prosto to je bilo privatno vlasništvo Farmakoma, koji je trebalo da reaguje na naše zahteve, na naše dopise i na naše molbe“, objašnjava ministarka za životnu sredinu Snežana Bogosavljević Bošković.

Sada kada se nazire rešenje problema, čekaju se rokovi, pa odbrojavanje do kraja radova. A kako su nam obećali u ministarstvu za vanredne situacije, radnici će na teren već sutra.