Promene u Vladi Srbije, stranke čekaju Vučićev "mig"

Vesti 03. nov 201419:24 > 19:33
Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će se rekonstrukcijom republičke Vlade baviti u januaru. Spekuliše se da se čeka izborna skupština SPS-a, da bi posle nje Aleksandar Vučić mogao da odluči hoće li dalje sa socijalistima ili bez njih. U stranci Ivice Dačića mirno čekaju odluku i tvrde da veruju u premijerov sud.

Nije prvi put da mediji Ivici Dačiću proriču kraj mandata u Nemanjinoj 11. Dačićevi socijalisti zadovoljni učinkom, konačnu ocenu ipak prepuštaju prvom čoveku Vlade.

„Jedini ko može u ovom trenutku da odgovori na pitanje da li treba izvršiti neke promene u Vladi je premijer Aleksandar Vučić. On ima potpuni legitimitet. Socijalisti veruju sudu premijera i ostavljaju premiejru da kaže koliko je zadovoljan radom svakog ministarstva pojedinačno“, smatra Đorđe Milićević iz SPS-a.

N1

Nije prvi put da mediji u Borisu Tadiću vide džokera koji će zameniti socijaliste, iako ovi to uporno demantuju.

„Mi ne vidimo da možemo da budemo deo Vlade koja na ovako katastrofalan način vodi Srbiju. Ne želimo da razgovarano o tome ko će šta da bude, ko će koju poziciju ili fotelju da zauzme“, kaže Marko Đurišić, SDS.

Da se ne bave foteljama i rekonstrukcijama, tvrde i u premijerovoj stranci.

„Mogu samo da ponovim ono sto je Aleksandar Vučić rekao u Subotici, a to je da ćemo se tim dnevno-političkim pitanjima baviti onda kada Srbiju izvučemo iz ekonomske krize i kada konačno reforme koje smo otpočeli počnu da daju svoje rezultate“, rekao je Aleksandar Martinović, SNS.

N1

Oni koje niko ne pominje kao moguće partnere naprednjaka u vlasti, tvrde da i ne žele da stoje u redu ispred vrata Nemanjine 11.

„To je ugovor sa đavolom. Ne mislim da je Vučić đavo, ali mislim da je metafora odgovarajuća. Taj ima manjak pameti ako misli da uđe u Vladu sa takvim predsednikom koji vodi takvu politiku“, kaže Zoran Živković, Nova stranka.

Istorija nas uči da su u srpskoj politici mogući svakojaki spojevi i različite kombinacije.