Nišlije blokirale deponiju, plaše se zagađene vode

Vesti 03. nov 201419:22 > 19:48
N1 info

Stanovnici sela Belotinac kod Niša plaše se zagađene vode. Veruju da im vodu zagađuje deponija koja se nalazi u blizini. Deponiju su blokirali, pa otpad iz Niša trenutno nema gde da se odloži.

Konstantin je jedini koji od njih šestoro u kući pije flaširanu vodu. Svi ostali piju vodu sa česme.

N1 info

„Nemamo uslova da donosimo drugu vodu“, kaže Nišlijka Biljana Stevanović.

„A što stavljate gazu?“, pita novinarka N1.

„Pa znate šta, ja kad skinem gazu kad pogledate šta je sve u njoj biće vam jasno zašto je stavljam. To je strašno. Tu je neki mulj, svašta. Strašno“, kaže Biljana.

Da bi sa česme potekla voda koja je ispravna, do sada su, kažu, probali sve – ali nije uspelo, pa su odlučili da blokiraju izvor zagađenja, deponiju.

N1 info

„Niko nije preduzeo ništa. Ako mi ne spasimo svoju decu, ja ne znam zašto i mi treba da živimo“, kaže predsednik Mesne zajednice Saša Miljković.

Skup jeste prijavljen, ali nemaju pravo da zadržavaju vozila, pa je policija u tome pokušala da ih spreči. Ipak su se sva vozila koja su vozila smeće vratila.

N1 info

„Gde vozite sad ovo smeće?“, pita novinarka N1 jednog od vozača.

„Sad trenutno ne znamo gde. Gde nam narede nadležni“, odgovara vozač.

N1 info

Nadležni direktor komunalnog preduzeća pokušao je da ih ubedi da puste kamione, ali nije uspeo. Takođe ih je ubeđivao da je voda koju piju ispravna.

„Jesu prekoračene određene granice, ali koje su maltene u celoj Srbiji na tom nivou“, kaže Bratislav Vučković, direktor JKP Medijana.

Belotinac ima 1.500 stanovnika i školu u koju idu deca iz sedam okolnih sela.

N1 info

„Stalno opominjemo decu da ne koriste vodu, ali oni piju ovu vodu. Kad imaju fizičko dođu, umiju se popiju vodu. To je za sad stvarno veliki problem“, pomoćnik direktora škole Nebojša Stamenković.

Upravo je to, kažu, i podstaklo odluku o blokadi deponije.

Meštani kažu da od blokade deponije, koju nazivaju ekološkom katastrofom, neće odustati, sve dok u njihovo mesto ne dođe zdrava, pijaća voda.