Srbija ne primenjuje zakon, filmadžije beže u komšiluk

Vesti 03. nov 201421:53 > 22:01
Promo

Samo ove godine, četiri strana filma, umesto u Srbiji snimaju se u Rumuniji. Pošto ne primenjuje zakon o podsticajima za strane produkcije, Srbija gubi milione. Možda nade ipak ima, jer je iz Ministarstva kulture stigao odgovor, da je u toku proces, kako kažu iznalaženja rešenja.

Da li je „November man“ poslednji veliki strani film koji je sniman u Srbiji? Kako zakon o kinematografiji, usvojen još 2011, koji podrazumeva povraćaj 20 odsto uloženog novca stranim producentima nikada nije primenjen, umesto u Srbiji, četiri filma snimaju se u Rumuniji.

„Mi negde sigurno na godišnjem nivou gubimo 40-ak miliona evra. Strani producenti žele da rade sa nama, sa našim kompanijma, žele da rade na našim lokacijama, ali insentivs je ono gde smo mi nekonkurentni u odnosu na naše najbliže okruženje“, kaže Željko Malinović.

Tri različita projekta želeo je da baš u Srbiju donese jedan od producenata „November man-a“ Kevan van Tompson.

N1

„To će u mnogome zavisiti od toga da li će biti podsticaja ili ne. To su filmovi vredni 30 miliona evra, producenti žele da dođu ovde, raspitali su koje su sve prednosti snimanja ovde, ali ono ono što nemaju je povratna informacija od vlade“, kaže on.

U međuvremenu u Hrvatskoj, koja od 2012. godine primenje taj zakon, snima se šesta sezona iz serijala epske fantastike „Igra prestola“.

„2015 će bit dobra godina za Republiku Hrvatsku u ovom poslu, jer se nastavljaju ovi veliki poslovi interesi velikih producenata“, rekao je reditelj Hrvoje Hirbar.

N1

Da li će veliki producenti naći svoj interes u Srbiji, i hiljade filmskih radnika posao, to jest kada će Srbija primeniti zakon koji od ministarstva kulture za sada je ovakav odgovor:

Poštovani…Molimo vas za strpljenje, trenutno je u fazi iznalaženje rešenja za član 7 zakona o kinematografiji.

Holivudska zvezda Salma Hajek upisala se u knjigu utisaka 2013 godine, kada je ovde boravila tokom snimanja filma Everli. I ona je samo jedna od mnogih zvezda koje su snimale u Beogradu, ali po svemu sudeći i poslednja, jer se zakon o podsticajima stranim producentima ne primenjuje.