Antonijević: Izmene zakona o notarima nisu dovoljne

Vesti 04. nov 201409:44 > 09:48
N1

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da izmene Zakona o javnim beležnicima koje je predložilo Ministarstvo pravde nisu dovoljne ali da predstavljaju minimum da se pokaže dobra volja.

Antonijević je u Jutarnjem programu televizije N1 istakao da sama činjenica da izmene, koje su pred poslanicima Skupštine Srbije, sadrže šest članova pokazuje da one nisu dovoljne i da taj zakon još treba menjati.

Kako je naveo, razmatraju se primedbe koje je ranije iznosio i Jukom i Zaštitnik građana ali i advokati.

Komitet pravnika za ljudska prava podržao je štrajk advokata u Srbiji, odnosno rekli su da je on opravdan a Antonijević navodi da su smatrali da je neophodno videti kakve su to promene nastale pripremom zakona jer je teret prema građanima bio povećan.

„Građani i banke su se javili, teret je bio povećan i zato je trebalo reagovati i tražiti izmene zakona“, kaže on.

Komitet sada apeluje da se što pre postigne dogovor između advokata i Ministarstva jer je štrajk uticao jer je uticao na pravo građana da ostvare pravo pred sudom jer je sudstvo blokirano.

Komentarišući izmene zakona o notarima koje je ministarstvo ponudilo advokatima kako bi se okončao štrajk, ANtonijević kaže: „Očigledno da ovaj pomak nije dovoljno veliki i ne odgovara na sva pitanja koje je Advokatska komora postavila i ipak bih stavio teretna stranu Ministarstva da kaže koje će mere biti jos preduzete. Opet nam nedostaje javna rasporava i postipak da se utvrdi sta je neophodno“, kaže on

Prema mišljenju Antonijevića, ukoliko se ispune zahtevi advokata vezano za poreze i izmene notarskog sistema, možda će advokatske komore odustati od političkog zahteva za smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Prema njegovom mišljenju, sada je bitno razmišljati kako će se nadoknaditi zaostatak u suđenjima.