Haradinaj povlači kandidaturu za premijera

Vesti 04. nov 201410:23 > 10:25
EPA

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj verovatno će povući kandidaturu za premijera Kosova i to mesto prepustiti koalicionom partneru Isi Mustafi, predsedniku Demokratskog saveza Kosova, piše danas prištinski dnevnik Zeri.

Dnevnik je objavio da će sporazum opozicione koalicije sada biti redefinisan, ali da će pre toga biti održana sednica Glavnog odbora DSK-a na kojoj će se biti odlučeno o novom dogovoru sa opozicionim strankama.

Zeri navodi da su DSK-u porasle ambicije jer su i pojedine uticajne države Zapada stavile do znanja da Haradinaj nema njihovu podršku.

Mediji u Prištini sinoć su preneli da su dogovor o formiranju Vlade Kosova postigli vladajući DPK Hašima Tačija i DSK i da su neki strani ambasadori zadovoljni takvim ishodom jer garantuje stabilnu većinu u kosovskom parlamentu.

Takođe, EU od Kosova traži formiranje institucija koje će doneti značajne odluke – formiranje Specijalnog suda o zločinima OVK i nastavak dijaloga sa Srbijom, pa se veruje da će koalicija dve najjače stranke biti najbolje rešenje.

Međunarodni izvori dnevnika su rekli da se u naredne dve nedelje očekuje da će se konačno definisati najvažnija pitanja za formiranje institucija, jer će u protivnom predsednica Atifete Jahjaga, odlučiti o zakazivanju vanrednih izbora.