KRIK: Sastanci Radulovića sa Dačićem, Lazarevićem i Tončevim

Vesti 07. sep 201512:11 > 16:27
Krik.rs

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK objavila je danas video snimke sastanaka Rodoljuba Radulovića, jednog od šefova narko-kartela, sa čelnim ljudima srpske policije.

Radulović je, kako navodi KRIK, snimljen kako se od novembra 2008. do aprila 2009. godine devet puta sastao sa ljudima iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova – tadašnjim ministrom policije Ivicom Dačićem, njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim, Dačićevim šefom kabineta Brankom Lazarevićem i zamenikom šefa kabineta Vanjom Vukićem.

Ova mreža navodi da su sastanke skrivenim kamerama snimali agenti srpske obaveštajne agencije koja je Radulovića pratila kao pripadnika narko-klana tokom operacije „Most“.

Tužilaštvo kaže da je Radulovićev šef bio Darko Šarić, nedavno osuđen na 20 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina. U istom postupku Radulović je osuđen na 11 godina i šest meseci zatvora zbog šverca kokaina. Nalazi se u bekstvu.

 KRIK prenosi da je, u vreme kada su se susreti odigravali, Radulović sa Šarićem organizovao velike isporuke droge iz Južne Amerike u Evropu. Posebna radna grupa koju su činili pripadnici srpske policije, srpske obaveštajne službe BIA i britanske agencije SOCA više meseci pratila je grupu i planirala da zapleni drogu u Grčkoj. Zbog „curenja“ informacija iz policije, kriminalna grupa je saznala za istragu i istovarila kokain na španskom primorju.

Video snimci, koje prenosi KRIK pokazuju, kako ističu, da se Radulović, poznatiji i kao Miša Banana 29. novembra 2008. godine, susreo se sa Brankom Lazarevićem, Dačićevim šefom kabineta u restoranu „Zodiak“.

6. decembra 2008. godine oko 16 časova, Radulović je snimljen kako ispred svog džipa razgovara mobilnim telefonom, a u ruci drži belu fasciklu. Pet minuta kasnije zabeleženo je da na ulici govori sa Vanjom Vukićem, zamenikom šefa kabineta ministra policije. Radulović i dalje drži belu fasciklu. Sat kasnije, video pokazuje Vukića dok sedi u nepoznatom kafiću sa dve žene, brinetom i plavušom. Radulović nije prisutan, a bela fascikla je na stolu. – See more at: https://www.krik.rs/snimci-sastanka-narko-bosa-radulovica-s-vrhom-policije/#sthash.lM4LifkK.dpuf

Radulović je 6. decembra 2008. oko 16 časova, snimljen kako ispred svog džipa razgovara mobilnim telefonom, a u ruci drži belu fasciklu. Pet minuta kasnije zabeleženo je da na ulici govori sa Vanjom Vukićem, zamenikom šefa kabineta ministra policije. Radulović i dalje drži belu fasciklu. Sat kasnije, video pokazuje Vukića dok sedi u nepoznatom kafiću sa dve žene, brinetom i plavušom. Radulović nije prisutan, a bela fascikla je na stolu.

Dve nedelje kasnije, 21. decembra 2008. godine, Radulović džipom ulazi u državnu rezidenciju u Užičkoj ulici u Beogradu oko 22 časa. Rezidenciju je tada koristio Dačić, ministar policije. Kasnije iste noći, u 22:30 časova, Radulović se sreće sa Dačićevim šefom kabineta Lazarevićem na tamnom mestu – parku kod Topčiderske zvezde.

31. januara 2009. godine, agenti su uspeli da snime sastanak Radulovića i premijera Dačića u ribljem restoranu „Gušti mora“, oko 13:30 časova.

Krik.rs

Poslednji video snimljen je 7. aprila 2009. godine a tada se Radulović sastao sa Brankom Lazarević I Ivicom Tončevim.

U Izjavi za KRIK, Vanja Vukić je negirao bilo kakav odnos sa Radulovićem navodeći da su se slučajno sreli na ulici i da ga je Radulović nešto pitao ali da ne zna šta. Ivica Tončev kaže da je imao poslovne sastanke sa Radulovićem ali negira da mu je odavao državne tajne.Ivica Dačić, kako navode, nije želeo da pričao za KRIK o ovim video snimcima.

Dačić je ranije izjavio da se viđao sa Radulovićem, ali da nije znao da je on član Šarićevog klana.

Kad su se informacije o njegovom kontaktu sa Radulovićem pojavile u javnosti, Dačić je rekao da je u pitanju politički motivisana afera i pitao zašto ga nadležne službe nisu upozorile na Radulovića.

On je takođe rekao da je Radulovića poslednji put video kada je Srbija osvojila Dejvis kup, odnosno 2010. godine, jer je „Radulović bio predsednik Teniskog saveza Srbije“.

Bivši šef njegovog kabineta u MUP-u Branko Lazarević optužen je da je 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, u više navrata odavao „naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu“.

Početak suđenja Lazareviću zakazan je za 1. oktobar, a do sada je četiri puta odlagan.

Lazarevićev advokat: Senzacionalističko novinarstvo

Veran Zečar, advokat Branka Lazarevića, ocenio je da je objavljivanje snimaka susreta vrha policije sa Rodoljubom Radulovićem senzacionalističko novinarstvo.

„Svi u poslu neretko činimo greške. Zašto to ne bi bilo dozvoljeno i gospodinu (uredniku KRIK-a Stevanu) Dojčinoviću. Međutim, ono što me žalosti jeste senzacionalističko krivljenje činjenica na koje, uveren sam, odgovorno istraživačko novinarstvo ne pristaje“, naveo je kratko Zečar za agenciju Beta.

„Gospodin Dojčinović ima razloga za ovakvo pisanje, jednako siguran da te razloge nije pronašao u etičkim načelima profesije u kojoj tek treba da stiče poverenje građana, ali i dalje gradi svoje novinarsko ime“, dodao je Zečar.

6. decembra 2008. godine oko 16 časova, Radulović je snimljen kako ispred svog džipa razgovara mobilnim telefonom, a u ruci drži belu fasciklu. Pet minuta kasnije zabeleženo je da na ulici govori sa Vanjom Vukićem, zamenikom šefa kabineta ministra policije. Radulović i dalje drži belu fasciklu. Sat kasnije, video pokazuje Vukića dok sedi u nepoznatom kafiću sa dve žene, brinetom i plavušom. Radulović nije prisutan, a bela fascikla je na stolu. – See more at: https://www.krik.rs/snimci-sastanka-narko-bosa-radulovica-s-vrhom-policije/#sthash.lM4LifkK.dpuf