Koliko je Srbija prosperitetna zemlja?

Vesti 04. nov 201410:30 > 10:41
li.com

Britanski institut "Legatum" objavio je najnoviji Indeks prosperiteta za 2014. godinu kojim se ocenjuje prosperitet, odnosno razvoj i napredak ukupno 142 zemlje u svetu, uključujući i zemlje iz regiona. Najprosperitetnija zemlja regiona je Hrvatska, dok se na dnu liste regionalnih i evropskih zemalja nalazi BiH. Srbija zauzima 77. poziciju.

Od zemalja regiona Balkana, najbolje je pozicionirana Hrvatska koja se nalazi na 50. mestu ovog prestižnog Indeksa koji se koristi kao pouzdan izvor u naučnim istraživanjima o razvoju i ekonomskom progresu koji postižu zemlje.

Nakon Hrvatske od zemalja iz regiona slede Crna Gora koja je na 65. mestu, Makedonija 69., Srbija 77., Albanija 84. i Bosna i Hercegovina koja je na 91. mestu.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 24. poziciji, a prati je Slovačka koja je 35. poziciji, Mađarska 39., Bugarska 48., Grčka 59., i Rumunija koja je na 60. mestu liste Instituta „Legatum“.

Najnapredniji Norveška, Švajcarska, Novi Zeland…

S druge strane, najnaprednija zemlja na svetu je Norveška, a odmah iza nje su Švajcarska, Novi Zeland, Danska, Kanada, Švedska, Australija, Finska, Holandija i Sjedinjene Američke Države (SAD) koja su rangirane na 10. mestu ove liste.

Kompletan članak pročitajte na ba.n1info.com