Umesto u sudnici, advokati na ulici: Nema odustajanja

Vesti 04. nov 201412:17 > 18:55
N1 info

Sa protesta advokata ''Minut do 12'' poručeno je da će advokatura prekinuti protest kada se ispune njeni zahtevi u vezi sa izmenama Zakona o javnom beležništvu.

Kako je istaknuto, štrajk će biti prekinut kada predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpiše ukaz o usvajanju zakona kojim su prihvaćeni zahtevi advokature, a koji su, kako je rečeno, ustavni i kojima se štite prava građana.

Za govornicom na Trgu Nikole Pašića smenili su se svi predsedsnici lokalnih komora tvrdeći da njihovi članovi nisu zavedeni od strane AKS, niti brane tajkune, već da se bore za svoja prava zagarantovana Ustavom Srbije i prava građana da autonomijom volje uređuje svoje pravne poslove.

Na protestu je rečeno i da se zahtevima advokata neudovoljava, jer se “štite interesi nekim ljudima u politici i privredi“. “Zašto se država toliko upinje da ne promeni odredbu u Zakonu o javnom beležništvu koju tražimo, zato što iza toga stoje veliki materijalni interesi“, rekao je predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

Vučić: Advokati nanose štetu, ali očekujem rešenje

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će ubrzo biti pronađeno rešenje problema zbog kojih advokati već dva meseca štrajkuju.

„Oni nanose političku štetu Srbiji, ali to oni doživljavaju kao borbu za svoja prava“, rekao je Vučić, uz ocenu da je šteta od obustave rada advokata „ogromna i nemerljiva“, ali da Vladi „ne pada napamet da preduzima nasilne mere“.

Premijer je ocenio da prava advokata nisu jedini razlog za njihov štrajk. Prema njegovim rečima, „tajkuni“ će uraditi sve što mogu da izbegnu suđenje, a kad se završi štrajk advokata, „štrajkovaće neki drugi, možda sudije“.