Raznim malverzacijama Železnice oštećene za 20 miliona evra

Vesti 04. nov 201412:46 > 12:52
Freeimages/alitaylor

Unutrašnja kontrola Železnica Srbije otkrila je razne malverzacije kojima je to državno preduzeće oštećeno za više od 20 miliona evra, a u koje su umešani i neki direktori koji su se kandidovali za generalnog direktora.

Samo u prethodnih godinu dana Unutrašnja kontrola je podnela 21 krivičnu prijavu za malverzacije načinjene u periodu od 2009. do kraja 2013. godine, a jedna od takvih je krađa više od sedam miliona litara nafte vredne oko 10 miliona evra na samo jednoj železničkoj pumpi u Novom Sadu.

Ove podatke Tanjugu je rekao direktor Sektora unutrašnje kontrole železnica Vladimir Teofilović, uz napomenu da se tim predmetom već bavi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Inače, pomenutih sedam miliona litara nafte ukradeno je na „stovarištu 465“ u Novom Sadu od 2010. do kraja 2013. godine, kaže Teofilović dodajući da zbog ovih navoda pojedini mediji pokušavaju da ga diskredituju i optuže za navodno preterano trošenje sredstava železnice.

Negirajući te medijske navode, Teofilović tvrdi da iza njih stoje pojedini sindikalni lideri, ali i nedavno smenjeni direktori. U predmetima Unutrašnje kontrole se, naime, pominju imena bivših direktora, ali i direktori koji su se kandidovali za mesto generalnog direktora železnica Srbije, naveo je Teofilović.

O svemu, kaže, uredno je obavešteno i resorno ministarstvo, dok unutrašnja kontrola istražuje i druge železničke pumpe širom Srbije, jer se ispostavilo kaže, da se krađama nesumnjivo bavi „dobro organizovana grupa ljudi“, koje je teško uhvatiti u glomaznom sistemu srpskih železnica.

Bilo je pokušaja, objašnjava, da se krađe spreče tako što su u lokomotive ugađivane sonde, ali su „izvođači radova“ samo prešli da kradu na pumpama i prilikom primopredaje naftnih derivata.

Kraden je čak i materijal koji je plaćen novcem iz ruskog kredita, a tim povodom je nedavno Teofilović razgovarao s predstavnicima Ruskih železnica zaduženim za bezbednost.