Bušati: Rama i Vučić da podvuku crtu i otvore novo poglavlje

Vesti 04. nov 201413:20 > 13:23
Tanjug, AP/Hektor Pustina

Šef albanske diplomatije Ditmir Bušati izrazio je nadu da posetom albanskog premijera Srbiji naredne nedelje može biti podvučena crta pod spor oko incidenta na fudbalskom terenu i otvoreno novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

„Događaji koji su se dogodili pre, za vreme i posle utakmice bili su vrlo neprijatni i mi smo osudili provokacije i nasilje“, rekao je Bušati u intervjuu za Rojters koji je danas objavio na svom Twitter nalogu.

„Ali, verujem da je važno gledati u budućnost i otvoriti novo poglavlje u odnosima Albanije i Srbije, što bi, verujem, bio ključ demokratske stabilnosti u regionu i njegovom napretku ka EU“, dodao je Bušati.

Bušati se nada da će uporkos ozbiljnim problemima između Albanije i Srbije, poseta Edija Rame značiti dalje poboljšanje odnosa na Balkanu, započeto u Berlinu i da će susret Rame i Vučića imati „dopre elemente“.

„Verujem da bismo mogli pronaći zajednički teren sa Srbijom jer ima pitanja koja su od obostranog značaja i pitanja koja su ključna za evropsku integraciju regiona“, rekao je Bušati.

Šef albanske diplomatije rekao je i da veruje da će Albanija biti spremna za članstvo u EU za 10 godina ali je izrazio zabrinutost zbog izjava protiv proširenja koje dolaze od nekih lidera EU.