AI: Vučićevo obećanje Angeli Merkel gura Rome u siromaštvo

Vesti 11. sep 201512:44 > 16:17
N1

Amnesti internešenel (Amnesty International - AI) pozvala je premijera Srbije Aleksandra Vučića da ponovo razmisli o planovima za donošenje zakona kojim bi odbijenim tražiocima azila u nekoj od zapadnih zemalja po povratku u Srbiju bilo uskraćeno pravo na socijalnu pomoć.

Takve mere bi odbijene azilante koji se vrate u Srbiju samo dodatno gurnule u siromaštvo i još verovatnije navele da ponovo napuste zemlju i predstavljale diskriminaciju po članu 21 Ustava Srbije, upozorila je AI.

U saopštenju pod naslovom „Vučićevo obećanje Merkelovoj gurnuće deportovane Rome u siromaštvo“, AI navodi da je ove mere srpski premijer najavio 7. septembra u susretu sa nemačkom kancelarkom u Berlinu tokom kojeg je Angela Merkel objavila i mere koje će Nemačka preduzeti, uključujući i ukidanje olakšica za tražioce azila sa Balkana koji su pretežno iz Srbije.

Vučić je tada rekao da će Srbija doneti zakon „da oni koji traže azil, a ne dobiju ga – dakle lažni azilanti – više neće moći da očekuju socijalnu pomoć u Srbiji“ i izrazio uverenje da će to „dramatično smanjiti priliv takvih azilanata iz zemalja Zapadnog Balkana u Nemačku“.

Od liberalizacije viznog režima sa EU 2010. do kraja 2014. azil je u Nemačkoj zatražilo 71.740 građana Srbije, većinom zbog siromaštva i sitematske i institucionalne diskriminacije koja dovodi do visoke nezaposlenosti, što posebno važi za Rome koji čine 85 odsto podnosilaca zahteva za azil iz Srbije, navodi AI.

Istraživanje prislinog iseljavanja Roma koje je sprovela ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava pokazalo je takođe da su mnogi Romi koji su prisilno iseljeni iz nelegalnih naselja bez ponuđenog alternativnog smeštaja smatrali da nemaju drugu mogućnost osim da napuste zemlju.

U avgustu je Nemačka saopštila da planira da vrati u Srbiju oko 90.000 odbijenih podnosilaca zahteva za azil kao i druge sa nelegalnim statusom.

AI strahuje da će u odsustvu bilo kakve efikasne podrške ili mera za reintegraciju za ljude koji su deportovani u Srbiju iz neke od zemalja EU, mnogi povratnici, a posebno Romi ostati bez smeštaja i pristupa osnovnim servisima, a ako se uvedu predložene mere i bez ikakve finansijske podrške.

Ako Srbija ozbiljno želi da obeshrabri svoje građane da odlaze, onda bi vlada, umesto što ukida socijalnu pomoć, trebalo da preduzme konkretne i smislene mere za rešavanje problema kršenja ljudskih prava zbog kojih njeni građani odlaze iz zemlje, uključujući i sistematsku diskriminaciju Roma.

EU i zemlje članice trebalo bi, kroz proces pristupanja, da podrže Srbiju u merama koje bi garantovale prava Roma, uključujući i ciljanu finansijsku podršku.

Takođe, AI je pozvala EU da se uzdrži od sastavljanja liste „bezbednih zemalja“ jer to suštinski ugrožava pristup fer i efikasnoj proceduri za dobijanje azila koja mora uzeti u obzir pojedinačne okolnosti svakog slučaja.

To može a priori isključiti čitave grupe tražilaca azila iz izbegličkog statusa i na kraju rezultirati proterivanjem što bi impliciralo diskriminaciju među podnosiocima zahteva za na nacionalnoj osnovi što je u suprotnosti sa članom 3 Ženevske konvencije iz 1951, upozorila je AI.

Vulin: Donećemo zakon

Odgovor države na zloupotrebe srpskih državljana koji traže azil u zemljama EU, biće donošenje zakona kojim će im se ukinuti socijalna pomoć u našoj zemlji.

Na kritike te organizacije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin odgovara da stati na put prevari nikad nije diskriminacija već da bi sve drugo bilo diskriminacija.

„To je diskriminacija prema onima kojima je socijalna pomoć zaista potrebna, a ne mogu da je dobiju zato što je koristi neko ko ne treba da je koristi. Mi donosimo uskoro novi zakon o socijalnoj zaštiti kojim se reguliše i način dobijanja socijalne pomoći, ali i način kako se ona gubi“, rekao je Vulin u izjavi za Tanjug.

Diskriminacija bi, kako navodi, bila da država zatvara oči pred onima koji koriste i našu i pomoć druge zemlje, odnosno koriste nešto što im ne pripada.

„Ovo će biti jedan od načina kako se može izgubiti pravo na socijalnu pomoć, jer ukoliko možete da isfinansirate put u Nemačku i boravite tamo neko vreme, ukoliko se lažno predstavljate i štetite ugledu Srbije, uzimate nekome ko je pravi azilant mogućnost da bude smešten u Nemačkoj i uzimate socijalnu pomoć nekome kome je zaista potrebna, naravno da ćete u Srbiji izgubiti socijalnu pomoć“, navodi ministar.