Limun u Srbiji potpuno ispravan i bezbedan za upotrebu

Vesti 04. nov 201415:36 > 15:38
Freeimages/dotblendz

Redovna kontrola kontigenta limuna koji je u zemlju ušao 1. novembra, pokazala je on potpuno ispravan i bezbedan za upotrebu, kao i drugi citrusi, izjavio je direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

On je dodao da su u toku i vanredne kontrole čiji će rezultati biti poznati sutra. Prema njegovim rečima, sve dosadasnje analize limuna su pokazale da je sadržaj količina fungicida na bazi imazalila na limunu 0,05 miligrama po kilogramu, što je daleko ispod dozvoljenog propisima, a to je pet miligrama po kilogramu.

To znači da se taj fungicid za zaštitu citrusa u skladištima nalazi samo u tragovima na plodovima i da su oni potpuno bezbedni za upotrebu, kako kora tako i jezgro.

Prethodnih dana u nekim medijima su se pojavili navodi da se na našem tršištu nalazi limun koji je tretiran sredstvom za zaštitu bilja na bazi imazalila, koji je kancerogen.

Zbog toga je fitosaninarna inspekcija preduzela i dodatne kontrole ovih proizvoda u prometu, a Uprava za zaštitu bilja saopštila je da u 2014. godini nije utvrđeno povećano prisustvo sredstava za zaštitu bilja u uvoznim pošiljkama limuna, uključujući i limun poreklom iz Turske.

Povodom glasina da se u našim trgovinama pojavio otrovni limun, juče se oglasila i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković koja je poručila da se prehrambeni proizvodi koji se uvoze u Srbiju kontrolišu i na tržištu se nalaze samo one namirnice koje su bezbedne.